Κόσμος

04 Ιουνίου 2023 07:03

Αργεντινή: Οι γυναικοκτονίες έβγαλαν χιλιάδες διαδηλώτριες στους δρόμους

Διάβασέ μου το...

Το 2022 διαπράχθηκαν 252 γυναικοκτονίες στην Αργεντινή. Την πορεία διοργάνωσε το κίνημα Ni Una Menos» («Ούτε μια λιγότερη»).

Αργεντινή: Οι γυναικοκτονίες έβγαλαν χιλιάδες διαδηλώτριες στους δρόμους
-

Χιλιάδες διαδηλώτριες βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να καταγγείλουν τη βία σε βάρος των γυναικών, στην πορεία που διοργανώνει κάθε χρόνο το κίνημα «Ni Una Menos» («Ούτε μια λιγότερη»). Η φετινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο ακόμη μιας γυναικοκτονίας που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην Αργεντινή.

«Είμαστε η κραυγή όσων δεν έχουν πια φωνή», έγραφε ένα από τα εκατοντάδες πανό που υψώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Αργεντινής – μιας χώρας στην οποία διαπράχθηκαν 252 γυναικοκτονίες το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Φέτος η πορεία εστίασε επίσης στις οικονομικές ανισότητες σε βάρος των γυναικών, οι οποίες αποθαρρύνουν πολλά θύματα που θέλουν να ξεφύγουν από ένα βίαιο περιβάλλον.

Η φετινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας της Ρόσιο Γκονζάλες, μιας 25χρονης που πυροβολήθηκε επτά φορές την περασμένη Πέμπτη από έναν συνομήλικο συνάδελφό της.

Αργεντινή - Διαδηλώσεις

Το θύμα είχε υποβάλλει δύο καταγγελίες για παρενόχληση από τον συνάδελφο της, την τελευταία τον Μάιο. Στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, ο δράστης είχε μετατεθεί σε άλλη βάρδια προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή μαζί της στον χώρο εργασίας.

Στο 88% των γυναικοκτονιών που καταγράφηκαν το 2022 στην Αργεντινή, το θύμα γνώριζε τον δολοφόνο. Στο 59% δράστης ήταν ο σύντροφος (ή ο πρώην σύντροφος) του θύματος, σύμφωνα με στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το κίνημα «Ni Una Menos» πραγματοποίησε την πρώτη πορεία του στις 3 Ιουνίου 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία της 14χρονης Κιάρα Πάες, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 17χρονο σύντροφό της επειδή έμεινε έγκυος και αρνήθηκε να κάνει έκτρωση. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί 2.282 γυναικοκτονίες στην Αργεντινή.

Αργεντινή - Διαδηλώσεις

Αργεντινή - Διαδηλώσεις

Αργεντινή - Διαδηλώσεις

Αργεντινή - Διαδηλώσεις

Ειδήσεις σήμερα: 

Καναδάς: Νεκρά 4 παιδιά που παρασύρθηκαν από κύμα ενώ ψάρευαν σε ακτή

Βέλγιο: Σε νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός μετά από ατύχημα με ποδήλατο

Καιρός: Τοπικές βροχές και 30αρια την Κυριακή