Κόσμος

30 Οκτωβρίου 2023 06:18 Τελευταία ενημέρωση : 30 Οκτωβρίου 2023 13:56

Ρωσία: Πλήθος εισέβαλλε στο αεροδρόμιο Νταγκεστάν αναζητώντας Ισραηλινούς (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Εικόνες ακραίου αντισημιτισμού καταγράφηκαν σε ρωσικό αεροδρόμιο, με τους Ισραηλινούς να φυγαδεύονται για την ασφάλειά τους.

Ρωσία: Πλήθος εισέβαλλε στο αεροδρόμιο Νταγκεστάν αναζητώντας Ισραηλινούς (βίντεο)
-

Δεκάδες άνδρες εισέβαλαν χθες Κυριακή και παρέμειναν για ώρες στο ταρμάκ και σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου στη Μαχατσκαλά, την πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πληθυσμό κατά πλειονότητα μουσουλμανικό, ψάχνοντας επιβάτες πτήσης από το Ισραήλ.

Βίντεο την αυθεντικότητα των οποίων δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως το Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζουν εισβολείς να αποπειρώνται να κάνουν έλεγχο σε οχήματα, να ζητούν ταυτότητα επιβάτη, να ανοίγουν διά της βίας τις πόρτες τερματικού σταθμού, να προσεγγίζουν πεζή αεροσκάφος στον διάδρομο.

Έπειτα από επέμβαση των δυνάμεων επιβολής της τάξης, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στις 22:20 (τοπική ώρα· στις 21:20 ώρα Ελλάδας) το αεροδρόμιο είχε πλέον «αδειάσει από τους πολίτες που παρεισέφρησαν χωρίς άδεια» στην εγκατάσταση.

ΡΩΣΙΑ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Το υπουργείο Υγείας της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου έκανε λόγο για «τραυματίες», χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι ή αν οι τραυματισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της εφόδου ή της επιχείρησης των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί ο έλεγχος. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλέστηκε τις υγειονομικές αρχές, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightradar, πτήση από το Τελ Αβίβ της ρωσικής εταιρείας Red Wings προσγειώθηκε στη Μαχατσκαλά στις 19:00 (στις 18:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota, επρόκειτο για πτήση τράνζιτ, που θα αναχωρούσε για τη Μόσχα στις 21:00 (20:00).

Δεν είναι σαφές αν το αεροπλάνο έφυγε ή βρίσκεται ακόμη στο ταρμάκ, ή ποια είναι η κατάσταση των επιβατών. Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό ως την 6η Νοεμβρίου, κατά τη ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ισραηλινοί και εβραίοι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το Sota, αρχικά το πλήθος έψαχνε Ισραηλινούς στην έξοδο του αεροδρομίου. Κάποιος κράταγε πλακάτ με το σύνθημα «Οι δολοφόνοι παιδιών δεν έχουν θέση στο Νταγκεστάν», άλλοι φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ» και κάποιοι κράταγαν παλαιστινιακές σημαίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιζβέστια και το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, κατόπιν εισέβαλαν, ανέβηκαν στην οροφή τερματικού σταθμού και παρεισέφρησαν στον διάδρομο. Ένας από τους διαδηλωτές εικονίζεται κοντά σε φτερό του αεροπλάνου της Red Wings, να πλησιάζει τα παράθυρα.

Οι αρχές του Νταγκεστάν καταδίκασαν το επεισόδιο.

«Σκανδαλώδες»

Όλοι οι κάτοικοι του Νταγκεστάν «κατανοούν τα δεινά εκείνων που γίνονται θύματα άδικων ενεργειών ορισμένων (...) και προσεύχονται για την ειρήνη στην Παλαιστίνη», τόνισε ο ηγέτης της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου, ο Σεργκέι Μίλικοφ. «Όμως αυτό που έγινε στο αεροδρόμιό μας είναι σκανδαλώδες», πρόσθεσε, διαμηνύοντας πως θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Καθώς το επεισόδιο βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, η κυβέρνηση του Ισραήλ αξίωσε αυτή της Ρωσίας να «να προστατεύσει όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και όλους τους Εβραίους».

Το Ισραήλ «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων σε όλον τον κόσμο», τόνισε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει «σθεναρά» τις «αντισημιτικές διαδηλώσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, η Έιντριεν Ουότσον. «Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές στο πλευρό ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας καθώς γινόμαστε μάρτυρες παγκόσμιας έξαρσης του αντισημιτισμού», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Τσετσενίας, ο Άχμεντ Ντουντάγιεφ, έκανε έκκληση για «ηρεμία» και ζήτησε να αποφευχθούν οι «προκλήσεις» στον ρωσικό Καύκασο, όπου η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται τεταμένη. Με επιθέσεις εναντίον Εβραίων «παίζετε το παιχνίδι των εχθρών μας που προκαλούν σκόπιμα τον κόσμο με φόντο την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση» ανέφερε σε βίντεο μέσω Telegram.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μαχατσκαλά είναι κακό. Πολύ, πολύ κακό», σχολίασε μέσω Χ η διευθύντρια του RT, η Μαργαρίτα Σίμονιαν.

Στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν, δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ασταθής.

Νωρίτερα χθες, εβραϊκό κέντρο στην πόλη Νάλτσικ, στη ρωσική περιφέρεια Καμπαρτίνο-Μπαλκάρια, πυρπολήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ειδήσεις σήμερα: 

“Το Πρωινό” - Αθερίδης: Με τη Σμαράγδα Καρύδη είμαστε μαζί 20 χρόνια (βίντεο)

Εξάρχεια: Επίθεση κατά των ΜΑΤ με πέτρες και μπουκάλια

Μπελέρης: Το Ανώτατο Δικαστήριο υπερασπίζεται τους διεφθαρμένους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ