Κόσμος

12 Φεβρουαρίου 2024 16:17

Τουρκία: Θα γίνει το Άκουγιου στρατιωτική βάση;

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει Τούρκος αρθρογράφος για το θέμα του πηρυνικού σταθμού; Τι συζητήθηκε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο του 2023.

Τουρκία: Θα γίνει το Άκουγιου στρατιωτική βάση;
-

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Σοζτζού Ντενίζ Ζεϊρέκ, το θέμα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου συζητήθηκε εν μέρει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο.

Ο βουλευτής CHP Μερσίνας Ali Mahir Basar?r είχε θέσει το θέμα της εγκατάστασης από τους Ρώσους ραντάρ ασφαλείας στο Άκουγιου και ζήτησε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να διερευνήσει το θέμαΩστόσο, το αίτημα του CHP απορρίφθηκε με τις ψήφους του AKP και του MHP.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Άννα Ανδρεου, μια σημαντική πηγή του αρθρογράφου από το Άκουγιου μοιράστηκε μαζί του ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σύμφωνα με την πηγή δεν είναι μόνον ραντάρ που κατασκευάζονται στο Άκουγιου. Κατασκευάζονται λιμένες όπου μπορούν να δέσουν μεγάλα στρατιωτικά πλοία στις δύο πλευρές του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας ενώ σε μερικούς μικρούς κόλπους κοντά στο Ακούγιου κατασκευάζονται -σύμφωνα με την ίδια πηγή-  προβλήτες όπου μπορούν να δέσουν μικρά στρατιωτικά πλοία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Σοζτζού, ραντάρ σημαίνει σύστημα αεράμυνας. «Σύστημα αεράμυνας σημαίνει πύραυλοι. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τα στρατιωτικά πλοία να έρχονται στα λιμάνια..», σχολιάζει.

Ο Τούρκος αρθρογράφος σχολιάζει επίσης: «Σκεφτείτε το: 230 χιλιόμετρα από το Άκουγιου βρίσκεται η Αεροπορική Βάση Incirlik, η οποία ανήκει στην Τουρκία αλλά χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς. Ενώ σε απόσταση 550 χιλιομέτρων από το Άκουγιου βρίσκεται η βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Kurecik. Ως απάντηση σε αυτή την παρουσία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, η Ρωσία έχει εγκατασταθεί στη Μεσόγειο (δημιουργώντας σχεδόν 20 βάσεις στη Συρία και αναπτύσσοντας στρατιώτες σε 105 τοποθεσίες). Η Μόσχα προφανώς χρησιμοποιεί το Akkuyu για να ανοίξει μια νέα ζώνη στη Μερσίνα. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu ήταν μια παραχώρηση που δόθηκε στη Ρωσία από άποψη ενεργειακής ασφάλειας και οικονομίας. Είναι πλέον σαφές ότι δεν κάναμε μόνο ενεργειακές και οικονομικές παραχωρήσεις στη Ρωσία. Με το Άκουγιου, περάσαμε τη στρατιωτική σχέση, που ξεκινήσαμε με την αγορά των S-400, σε ένα νέο επίπεδο».

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυφάδα - Ναυτιλιακή εταιρεία: Τέσσερις νεκροί από την φονική εισβολή 

Γεωργιάδης - Μαζική πνευμονική εμβολή: Πώς σώθηκε 25χρονη ασθενής (εικόνες)

Κρήτη - Μπαλωθιές: Συλλήψεις για την “καταιγίδα” από σφαίρες σε γλέντι (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ