Γενικά

01 Σεπτεμβρίου 2006 12:01

Επέστρεψαν στην Ελλάδα αρχαία από το Μουσείο Γκετί

Text to Speech

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενούνται η ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου, που έφτασαν από το Μουσείο Γκετί.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενούνται από το πρωί της Πέμπτης (31/8) η ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου που έφτασαν στην Ελλάδα από το Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες.

Τις δύο αρχαιότητες παρουσίασε την Πέμπτη σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μουσείο Γκετί συνεχίζονται για το Χρυσό Μακεδονικό Στεφάνι και την Αρχαϊκή Κόρη, ενώ στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Μουσείου Γκετί θα έρθει στην Αθήνα για τη συνέχεια των συνομιλιών.

Ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε ότι "η άνευ ουδενός ανταλλάγματος επιστροφή των δύο αρχαίων αντικειμένων ήταν μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Μουσείου Γκετί και του διευθυντή κ. Μάικλ Μπραντ που εντάσσεται στο πλαίσιο συνομιλιών για την επιστροφή και των τεσσάρων συνολικά αρχαιοτήτων που διεκδικούσε η χώρα μας εδώ και μία δεκαετία".

Οι δύο αρχαιότητες, αφού εκτεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, η μεν Βοιωτική Στήλη στο Μουσείο της Θήβας και το ανάγλυφο της Θάσου στο Μουσείο της Θάσου.

Ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συσταθεί Διεύθυνση στο υπουργείο Πολιτισμού που θα καταγράψει το σύνολο των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί ή φύγει με παράνομες διαδικασίες από τη χώρα μας και στη συνέχεια θα τις διεκδικήσει, είτε με νομικό τρόπο, είτε εξωδίκως. "Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σαφέστατη πολιτική διεκδίκησης", τόνισε ο Γιώργος Βουλγαράκης. Διευκρίνισε ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικό αρχαίο αντικείμενο για το οποίο υπάρχουν στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης.

Σχετικά με την επιστροφή του πρώτου θραύσματος από το μνημείο του Παρθενώνα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα από την Χαϊδελβέργη, ο κ. Βουλγαράκης είπε: "Ως κίνηση καλής θέλησης θα δώσουμε στο μουσείο της Χαϊδελβέργης μία κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων. Πρέπει όμως να υπογραμμίσω ότι ο Παρθενώνας είναι ένα παγκόσμιο μνημείο και ένα γραμμάριο από το μνημείο του Παρθενώνα ισοδυναμεί με χιλιάδες χρόνια παγκόσμιας ιστορίας". Θραύσματα από το μνημείο υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι για την τοποθέτηση των δύο αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Ζαν Πολ Γκετί του Λος Αντζελες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας εργάστηκε ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ.

VIDEO