Life

25 Ιουνίου 2019 15:45

VICE Specials: Βήματα Ανεξαρτησίας (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ του ελληνικού γραφείου του Vice, που παρουσιάζεται στον ΑΝΤ1.

VICE Specials: Βήματα Ανεξαρτησίας (εικόνες)
-

Απόψε, Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 02:00, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βήματα Ανεξαρτησίας».

O Κωνσταντίνος, 24 ετών, ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και έχει μειωμένη όραση. Η μητέρα του, Άντζελα, φροντίζει να μην στερηθεί τίποτα και να αισθάνεται όσο πιο ανεξάρτητος γίνεται. Ο Κωνσταντίνος κάνει θέατρο επαγγελματικά, μαθήματα σύγχρονου χορού και παίζει μουσικά όργανα. Η Άντζελα είναι πάντα μαζί του. Τί θα συμβεί όμως όταν εκείνη δεν θα είναι εδώ;

Το ελληνικό γραφείο του VICE αναδεικνύει τις εναλλακτικές που έχουν οι οικογένειες με ενήλικες με νοητικές ή αναπτυξιακές αναπηρίες. Οι γνωστές ως Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τα διάφορα ιδρύματα, γηροκομεία ή και ψυχιατρικές κλινικές στα οποία πολλές φορές καταλήγουν άτομα με νοητικές αναπηρίες. Είναι όμως, οι Στέγες αρκετές; Πώς λειτουργούν; Μπορεί μία οικογένεια να τις αντέξει οικονομικά;

Vice Special - Βήματα ανεξαρτησίας

Vice Special - Βήματα ανεξαρτησίας

Συναντήσαμε ανθρώπους που μένουν σε Στέγες – είτε σε σπίτια είτε σε διαμερίσματα - που κάνουν την απο-ιδρυματοποίηση για τα άτομα με νοητικές αναπηρίες, πράξη. Μιλήσαμε με κοινωνικούς λειτουργούς που υποστηρίζουν αυτά τα άτομα όσο χρειάζεται, χωρίς να τους στερούν το δικαίωμα να λειτουργούν όσο μπορούν με αυτονομία. Ο απογαλακτισμός, μας ενημέρωσαν, είναι πολύ δύσκολος για τις οικογένειες. Πολλές φορές ενήλικες με νοητικές αναπηρίες ή σύνδρομο down μένουν με τους γονείς τους μέχρι να πεθάνουν. Κάτι τέτοιο δεν είναι υγιές.

Τέλος, δύο μητέρες με διαφορετικές γονεϊκές προσεγγίσεις μας μιλούν για τα σχέδιά τους και για το μέλλον των ενήλικων παιδιών τους, όταν εκείνες δεν θα βρίσκονται στη ζωή.

Vice Special - Βήματα ανεξαρτησίας

  • Παραγωγή - Σκηνοθεσία : Μαρία Σιδηροπούλου
  • Δ/νση Φωτογραφίας: Θοδωρής Κωνσταντίνου
  • Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου, Δημήτρης Ζιβόπουλος
  • Ήχος: Βασίλης Ζαμπίκος
  • Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ