Υγεία - Περιβάλλον

18 Ιουλίου 2023 20:46

Φωτιές: Τι είναι ο καιρός “Hot-Dry-Windy” που σαρώνει την Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος εξηγεί στον ΑΝΤ1 που οφείλεται η εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Φωτιές: Τι είναι ο καιρός “Hot-Dry-Windy” που σαρώνει την Ελλάδα
-

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη Δυτική Πελοπόννησο προειδοποιεί η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του meteo.

Όπως επισημαίνει η ομάδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ, τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, σήμερα προβλέπεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

πυρομετεωρολογικός χάρτης - 18/07/2023


Για αύριο Τετάρτη 19.07.2023 προβλέπεται υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο σε Δ. και Ν. Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σε Δ. Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

πυρομετεωρολογικός χάρτης - 19/07/2023

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Όπως τονίζεται μάλιστα τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναροςμίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και εξήγησε που οφείλεται η εξάπλωση των πυρκαγιών.  

Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: 45 βαθμούς θα φθάσει η θερμοκρασία (βίντεο)

Δωδεκάνησα: Η εξήγηση του ιερέα που άλειψε με λάδι τα... γεννητικά όργανα τουρίστα

Προπονητής κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικες αθλήτριες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ