Οικονομία

19 Σεπτεμβρίου 2019 10:43

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - δανειστών για τις 120 δόσεις

Διάβασέ μου το...

Ξεκινά διαφημιστική καμπάνια για τις 120 δόσεις. Κόντρα κυβέρνησης-τεχνικών κλιμακίων και για την πάγια ρύθμιση. Τι ζητούν οι δανειστές.

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - δανειστών για τις 120 δόσεις
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Καμπάνια ενημέρωσης για τις νέες 120 δόσεις ξεκινά η κυβέρνηση καλώντας τους φορολογούμενους να μην χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους αξιοποιώντας το μικρότερο ποσό δόσεων και τις μεγάλες ευκολίες πληρωμής. Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει ένας βομβαρδισμός από διαφημιστικά σποτάκια που θα παρουσιάζουν τις 120 δόσεις ως «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας».

Με αυτό το σκλόγκαν και τη μαζική αποστολή μηνυμάτων (SMS) στα κινητά τηλέφωνα και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 4 εκατ. οφειλετών της εφορίας εκτιμάται ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της τελευταίας «χρυσής ευκαιρίας» που παρουσιάζεται. Η αποστολή των μηνυμάτων θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία έχει στήσει μόνιμο «ραντάρ» πάνω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολουθώντας σε «πραγματικό χρόνο» την πορεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το ποσοστό συμμετοχής των οφειλετών στη νέα ρύθμιση, αλλά και το ύψος των χρεών που έχουν ρυθμιστεί είναι εξαιρετικά μικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2,8% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 104 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες και τις νέες 120 δόσεις. Το χρέος των 2,9 δισ. ευρώ προέρχεται από 337.500 φορολογούμενους που αντιστοιχούν στο 8,4% του συνόλου των οφειλετών. Οι εισπράξεις για τα ταμεία ανέρχονται σε 286,8 εκατ. ευρώ.

Μόνο, στη βελτιωμένη ρύθμιση (δηλαδή από τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα) έχουν ενταχθεί 36.381 οφειλέτες, αριθμός που μετά την διαφημιστική καμπάνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Το ποσό κεφαλαίου που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται στα 440,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 308,45 εκατ. ευρώ αποτελούν βασική οφειλή και 131,8 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Οι εισπράξεις από τους νεοεισελθέντες στις 120 δόσεις ανέρχονται σε 28,79 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ στο υπουργείο Οικονομικών δέχονται ήδη πιέσεις για παράταση από φορείς του κλάδου (λογιστές, φοροτεχνικοί).

 «Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – θεσμών για την πάγια ρύθμιση  

Εντωμεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τα ξένα τεχνικά κλιμάκια για τη βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Οι δανειστές ζητούν την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων κυρίως εισοδηματικών για να κλειδώσει ένας οφειλέτης τον μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων που θέλει να καθιερώσει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Θεωρείται απίθανο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα στο πλέγμα των αλλαγών που θα ισχύσουν για τη νέα πάγια ρύθμιση, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου στη βουλή.

Τι λένε οι ξένοι; Δεν έχουν ουσιαστικά αντιρρήσεις να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αλλά επιμένουν να υιοθετηθούν όχι μόνο αυστηρά εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, ακόμα και για όσους ρυθμίζουν έως 12 δόσεις! Επί της ουσίας ζητάνε κριτήρια «συνολικού πλούτου», ενώ τώρα η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση είναι χαλαρή, αφού ο αριθμός των 12 δόσεων κρίνεται ούτως ή άλλως περιορισμένος. Για την ελληνική πλευρά μια τέτοια προσέγγιση είναι καταστροφική, αφού είναι προφανές ότι αν κλείσουν οι πόρτες της πάγιας ρύθμισης, η εξυπηρέτηση των 120 δόσεων θα καταστεί αυτομάτως προβληματική, με δεδομένο ότι αναγκαία συνθήκη για να διατηρήσει κανείς τις 120 δόσεις είναι να εξυπηρετεί όλες τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ακόμα πιο άγρια είναι η κόντρα για την αποτίμηση των 120 δόσεων, αφού ειδικοί τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες, εφοδιασμένοι με στοιχεία και υπολογισμούς σε excel, επιμένουν ότι ο Προϋπολογισμός θα χάσει την επόμενη χρονιά περίπου 200 εκατ. Ευρώ.