Βουλή

19 Οκτωβρίου 2016 15:25 Τελευταία ενημέρωση : -

Κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

Text to Speech

Πυρά Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση. Πιθανή παρέμβαση Τσίπρα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν αναβολή ως την απόφαση του ΣτΕ, που χθες έκανε παραδεκτές τις προσφυγές.

Κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

Κρίσιμη για τις μετέπειτα εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που ξεκίνησε στις 14:00, με στόχο την συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Νέα Δημοκρατία εμμένει στην προϋπόθεση που έχει θέσει για να συναινέσει στη σύσταση του ΕΣΡ, ζητώντας την απόσυρση του νόμου Παππά, ενώ λίγο πριν απο την έναρξη της Διάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις στην Κυβέρνηση, με αιχμή την τροπολογία Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να παρέμβει, εκτάκτως, με ομιλία του και ο Πρωθυπουργός, εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Με την έναρξη της πάντως, ο Νίκος Βούτσης κάλεσε για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 4/5 για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν το ΕΣΡ. Ωστόσο οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων ζήτησαν την αναβολή της εν λόγω Διάσκεψης, λόγω και της απόφασης του ΣτΕ που με πλειοψηφία 16-9 τάχθηκε υπέρ του "παραδεκτού" των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών και μένει να εξετάσει την ουσία των εγκλήσεων και να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του νόμου βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για τις άδειες.

Πληροφορίες έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αποκλείεται, εκτός απο δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία, να αναγγείλει την επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά για τα μη αδειοδοτηθέντα κανάλια, στην οποία μπήκε "φρένο" λίγες ώρες μετά την κατάθεσή της.

Ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι αυτή είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στην Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. 

ΕΣΡ - Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Κόντρα Μαξίμου-Πειραιώς για την απόφαση του ΣτΕ

"Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας", σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει την προτροπή να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.

"Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα" αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την πιθανή επαναφορά της τροπολογίας Παππά, σχολιάζουν κύκλοι της ΝΔ και καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει τις πραξικοπηματικές της παρεμβάσεις». Οι κύκλοι της ΝΔ τόνιζαν ότι «είναι εντελώς ανεπίτρεπτο, ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές και αναγνώρισε ότι υπάρχει έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, να επαναφέρει η Κυβέρνηση την τροπολογία Παππά».  Παράλληλα, υπενθυμίζουν την ισχυρή προειδοποίηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να σταματήσει η Κυβέρνηση τις αντιδημοκρατικές της συμπεριφορές. 

Διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα κανάλια

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έκαναν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο την Βουλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO