Διπλωματία

07 Δεκεμβρίου 2018 06:27

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “παράλογοι” οι ρωσικοί ισχυρισμοί για την Κύπρο

Text to Speech

Έντονη αντίδραση εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας στις ρωσικές θέσεις για την αμερικανική παρουσία στην Κύπρο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “παράλογοι” οι ρωσικοί ισχυρισμοί για την Κύπρο

Έντονα αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι, θα λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας την ρωσική εκδοχή ως «παράλογη».

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, για την αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας στις σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου Tύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα , εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Τον Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος υπέγραψαν μια μη δεσμευτική δήλωση προθέσεων, εκφράζοντας την επιθυμία των δύο χωρών να διερευνήσουν ευκαιρίες για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αντιτρομοκρατία, η αντιμετώπιση καταστροφών, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η ρωσική εκδοχή  αυτής της υπογραφής ως σχέδια για "στρατιωτική  συγκέντρωση" είναι χαρακτηριστικά παράλογη» , κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω στρατικοποίηση της Κύπρου θα έχει επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για τη χώρα.

«Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO