Πολιτική

20 Σεπτεμβρίου 2019 13:38

Οκτάι: η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση

Διάβασέ μου το...

Μετά τις απειλές Ακάρ για νέα εισβολή, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος κάνει λόγο για άνοιγμα της Αμμοχώστου...

Οκτάι: η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση
-

Η εμμονή της Άγκυρας να «ανεβάζει» τους τόνους φάνηκε για ακόμα μια φορά από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Οκτάι, που έκανε λόγο για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου και για επιστροφή κατοίκων και περιουσιών.

«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων» δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

«Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς. «Για εμάς το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε.

Κατηγόρησε δε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου και προειδοποίησε κι εκείνος με τη σειρά του για «δυναμική απάντηση».

«Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκλείοντας τους Τουρκοκυπρίους, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Τουρκοκύπριους και έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. «Μετά από αυτό, μόνο θυσίες…, αν χρειαστεί, και υλοποίηση έργων, προκειμένου να επιτύχουμε το επίπεδο της ευημερίας που αξίζει ο Τουρκοκύπριος», τόνισε.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απειλεί με νέα εισβολή, λέγοντας ότι Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όπως ήταν και το 1974.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ