Πολιτική

30 Νοεμβρίου 2019 16:54 Τελευταία ενημέρωση : 30 Νοεμβρίου 2019 20:50

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας

Διάβασέ μου το...

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας
-

Αιχμές για την Ελλάδα ότι απειλεί τη Λιβύη άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συμφωνία που συνήψε η Άγκυρα με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στα εγκαίνια του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανά της από την ανατολική Μεσόγειο, παρά τις φωνές και τις απειλές.

Αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις  Ερντογάν, η Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου :  

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου. Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ.

 «Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία υπογράφηκε και τα επιμέρους σκέλη της θα τεθούν σε ισχύ. Από τα δικά μας γεωτρύπανα δεν θα αναβλύσουν συγκρούσεις και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία. Αφού περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ και τα επιμέρους σκέλη της».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν θα εξαναγκάσει την Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της.

«Ειδικά στο θέμα της κατανομής των πηγών των υδρογονανθράκων της ανατ. Μεσογείου, κάποιοι προσπαθούν, αντί να τις μοιράσουν δίκαια, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένταση. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία ακριβοδίκαιη κατανομή, καταφεύγουν στη γλώσσα των απειλών και σε πολιτικές εκβιασμού. Όμως, κανένας και καμία χώρα δεν είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Με λογικές τύπου «εγώ το έκανα και τελείωσε» δεν φτάνει κανείς πουθενά. Καμία χώρα δείχνοντας τα δόντια της δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποια άλλη να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Η Τουρκία δεν θα ξεπέσει τόσο πολύ ώστε να υποκύψει σε τέτοια. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την να παραβιαστούν τα συμφέροντα ούτε τα δικά της ούτε των Τ/Κ».

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε και… αλά Τούρκα έκκληση συνεργασίας προς όλες τις πλευρές στην ανατ. Μεσόγειο.

«Με γνώμονα αυτό, θέλω να απευθύνω μία ειλικρινή έκκληση προς όλες τις πλευρές στην ανατ. Μεσόγειο δια μέσω εσάς. Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια όχι σε μέσο σύγκρουσης αλλά σε πεδίο συνεργασίας. Όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης διπλωματικών μέσων, ας μην προσφεύγουμε σε λύσεις που θα έχουν κόστος για την περιοχή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι σε μια εποχή, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται, η ενέργεια αναδεικνύεται σε ένα πολύ σοβαρό διεθνές ζήτημα. Βλέπουμε ότι ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει και ότι στον τομέα αυτό εμφανίζονται νέοι παίκτες, νέα σχέδια, όπως εδώ σήμερα, και νέα μοντέλα συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η ενέργεια να περιβάλλεται από ένα καθεστώς ασφάλειας και να υπάρξει μία αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ανάμεσα στις χώρες που παράγουν, μεταφέρουν και καταναλώνουν την ενέργεια».

Παυλόπουλος: στα όρια της φαιδρότητας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Να αντιδράσει και να επιβάλλει, αμέσως, τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κάλεσε την ΕΕ ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η Τουρκία, «αφενός προσβάλλει προκλητικώς τις στοιχειώδεις αρχές του Ανθρωπισμού στο πεδίο του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος. Και, αφετέρου δρα, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης- που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- περιφρονώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Ειδικότερα δε το “Μνημόνιο Κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, ενώ, παραλλήλως, η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, επίσης αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας».

Στο Κάιρο ο Δένδιας

Με την Τουρκία και την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Κυριακή στο Κάιρο προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, ήδη, για εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης και έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να παραδοθεί το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης. Διαφορετικά ο Λίβυος πρέσβης θα απελαθεί.

Εξηγήσεις για το ίδιο θέμα κλήθηκε να δώσει και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ