Γενικά

19 Απριλίου 2017 11:34

Τραγωδία με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Στρατού

Text to Speech

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αξιωματικοί που χάθηκαν και η μάχη που δίνει η επιζήσασα. Πού βρέθηκαν τα συντρίμμια του Χιούι.

Τραγωδία με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Στρατού

Νεκροί είναι οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του ελικοπτέρου Χιούι του Ελληνικού Στρατού, ενώ μία γυναίκα, επιβάτης, μέλος του πληρώματος, μεταφέρεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης με την κατάσταση της υγείας της  28χρονης Αρχιλοχία να είναι σοβαρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών είναι και ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή του Σαρανταπόρου της Ελασσόνας, κοντά στο σημείο από όπου είχε απογειωθεί, το Στεφανοβίκειο Βόλου, σχεδόν δύο ώρες αφού εξαφανίστηκε το σήμα του από τα ραντάρ.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, το ελικόπτερο κατέπεσε δίπλα σε επαρχιακό δρόμο και σε προσβάσιμο σημείο. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι, το ελικόπτερο κατέπεσε αφού μπλέχτηκε σε καλώδια του ηλεκτρισμού. Μάλιστα, τα συντρίμμια εντοπίστηκαν όταν διαπιστώθηκε βλάβη στη ΔΕΗ και τα συνεργεία έψαχναν να διαπιστώσουν τα αίτια της διακοπής. 

Ελικόπτερο στρατού - συντριβή - Ελασσόνα

Ελασσόνα - συντριβή - ελικόπτερο

Ελικόπτερο στρατού - συντριβή - Ελασσόνα

Χάρτης - συντριβή - ελικόπτερο

Σε κάθε περίπτωση, το ερευνητικό έργο ανέλαβαν οι δυνάμεις του Στρατού που ήδη βρίσκονται στο σημείο, στο οποίο εξ αρχής μετέβησαν ο  βουλευτής των ΑΝΕΛ και αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, καθώς και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γεώργιος Κατσιαντώνης.

Το UΗ-1H (Huey) είχε απογειωθεί από τον Βόλο και εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση προς την Κοζάνη.

Συντριβή - στρατιωτικό ελικόπτερο - Ελασσόνα

Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν στις 7:50 το πρωί της Τετάρτης, ακριβώς δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα προσγείωσής του.

Bίντεο από το σημείο: onlarissa.gr

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Ελασσόνα - συντριβή ελικοπτέρου

Ελασσόνα - συντριβή ελικοπτέρου

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Συντριβή - στρατιωτικό ελικόπτερο - Ελασσόνα

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Υποστράτηγος  Ιωάννης Τζανιδάκης

Ελικόπτερο - Ελασσόνα - Ιωάννης Τζανιδάκης

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Ελασσόνα - συντριβή ελικοπτέρου

Ελασσόνα - συντριβή ελικοπτέρου

Ελασσόνα - συντριβή ελικοπτέρου

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Συντριβή - στρατιωτικό ελικόπτερο - Ελασσόνα

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Τα συλληπητήριά του εξέφρασε το σύνολο της πολιτικής σκηνής της χώρας. 

Συντριβή - στρατιωτικό ελικόπτερο - Ελασσόνα

Φωτογραφίες από το σημείο:  kozani.tv, onlarissa.gr .

Νίκος Αναστασιάδης - tweet - πτώση ελικοπτέρου - συλληπητήρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO