Κοινωνία

29 Φεβρουαρίου 2020 16:02 Τελευταία ενημέρωση : 29 Φεβρουαρίου 2020 23:19

Καστανιές: Μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Κόβουν τα συρματοπλέγματα για να περάσουν. Βίντεο -ντοκουμέντο. Διπλωματικές επαφές και "δεσμεύσεις" της ΕΕ.

Καστανιές: Μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα (εικόνες)
-

Χαώδης παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές του Έβρου, όπου  έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που με την προτροπή της τουρκικής κυβέρνησης, θέλουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν συνεχώς για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες, που δίνουν μάχη για να μην περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος.

Οι εντάσεις αναζωπυρώνονται  με τους συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες και δακρυγόνα – τουρκικής προέλευσης – στους αστυνομικούς, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις «απαντούν» με δακρυγόνα και χημικά.

"ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς την Jandarmaya (στρατοχωροφυλακή)", γράφει στα τουρκικά το δακρυγόνο, ενώ λεωφορεία με μετανάστες καταγράφηκαν σε βίντεο να πλησιάζουν τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, με τη συνοδεία οχημάτων του τουρκικού Στρατού.

AP - Έβρος - Καστανιές - σύνορα - πρόσφυγες - μετανάστες - Τουρκία

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τουρκικά και διεθνή Μέσα αποτυπώνουν τα καραβάνια των μεταναστών να περνούν τόσο από τον ποταμό Έβρο με βάρκες, όσο και να κόβουν τα συρματοπλέγματα και να περνούν από εκεί.

AP - Έβρος - Καστανιές - σύνορα - πρόσφυγες - μετανάστες - Τουρκία

AP - Έβρος - Καστανιές - σύνορα - πρόσφυγες - μετανάστες - Τουρκία

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, περίπου 300 άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μαρόκο και το Πακιστάν, έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού η κυβέρνηση Ερντογάν, διεμήνυσε ότι ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη. Ο ίδιος ο Ερντογάν σήμερα δήλωσε πως αναμένεται να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, μόνο σήμερα, μέχρι και 30.000 μετανάστες. Ήταν ο ίδιος που είπε πως η Τουρκία δεν αντέχει πλέον να φιλοξενεί άλλους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, όπου χάνει έδαφος και στρατιώτες στη μάχη που διεξάγεται στη Συρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, επιτέθηκε στον Έλληνα ομόλογό του, που είπε πως «η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας», κάνοντας ανάρτηση συνοδευόμενη από φωτογραφίες από τις Καστανιές και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι "πετά δακρυγόνα σε αθώους πολίτες". 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία, εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

AP - Έβρος - Καστανιές - σύνορα - πρόσφυγες - μετανάστες - Τουρκία

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και σήμερα οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Το πρωί του Σαββάτου έφτασε, εν μέσω θαλασσοταραχής, αφού οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν τα 8 μποφόρ, φουσκωτή λέμβος με 27 μετανάστες, κυρίως από το Κονγκό.

AP - Λέσβος- μετανάστες - πρόσφυγες

AP - Λέσβος- μετανάστες - πρόσφυγες

AP - Λέσβος- μετανάστες - πρόσφυγες

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η περαιτέρω διαφύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Ήδη αυξάνονται οι δυνάμεις, αστυνομικές και στρατού στον Έβρο ενώ στα νησιά του Αιγαίου περιπολούν πλέον 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, η Ελλάδα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

AP - Έβρος - Καστανιές - σύνορα - πρόσφυγες - μετανάστες - Τουρκία

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας η χώρα δέχτηκε οργανωμένη μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας. Αποτράπηκαν 4.000 παράνομες είσοδοι και συνελήφθησαν 66 που θα επαναπροωθηθούν. Πρόκειται κυρίως για άνδρες 18-25 ετών με καταγωγή από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

AP - Έβρος - πρόσφυγες - μετανάστες - ελληνοτουρκικά σύνορα

AP - Έβρος - Καστανιές - σύνορα - πρόσφυγες - μετανάστες - Τουρκία

«Θα ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων ημέρα με την ημέρα. Ασφαλώς και στη θάλασσα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τα χερσαία σύνορα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει την κινητοποίηση των μέσων μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τείχος αποτροπής παντού. Αυτό θα δοκιμαστεί και τις επόμενες μέρες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή του συνέντευξη ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Κανένας δε θα περάσει τα σύνορα χωρίς νόμιμα έγγραφα», τόνισε από τον Έβρο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.