Κοινωνία

11 Φεβρουαρίου 2022 11:51 Τελευταία ενημέρωση : 11 Φεβρουαρίου 2022 15:28

Δημήτρης Λιγνάδης: διακοπή στην δίκη για λίγες ημέρες

Διάβασέ μου το...

Τι αποφάσισε το δικαστήριο, κάνοντας εν μέρει δεκτό το αίτημα του Αλέξη Κούγια. Προηγήθηκε η εξαίρεση ενόρκων. Τι λένε καλλιτέχνες για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Δημήτρης Λιγνάδης: διακοπή στην δίκη για λίγες ημέρες
-

Για τις 25 Φεβρουαρίου διεκόπη η δίη του Δημήτρη Λιγνάδη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo, με κατηγορούμενο τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας ως ένορκοι, ενώ οι τρεις τακτικοί δικαστές είναι γυναίκες.

Ο συνήγορος του καλλιτέχνη, Αλέξης Κούγιας, εξαίρεσε τρεις γυναίκες ενώ άλλες δύο εξαιρέθηκαν από τον Εισαγγελέα.
Το δικαστήριο κλήρωσε και δύο αναπληρωματικά μέλη, καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης για την ανάδειξη των ενόρκων, ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη ζήτησε τη διακοπή της δίκης, καθώς, όπως είπε, έχει υποχρεώσεις με σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα. Όπως ανέφερε, δεν δημιουργείται πρόβλημα για τον κατηγορούμενο και την κράτησή του, καθώς έχει ακόμη ένα εξάμηνο. «Ζητούμε μία διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι' αυτό δεν ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή», σημείωσε ο κ. Κούγιας.

«Δεν θα αναβληθεί η δίκη, θα διακοπεί θα γίνει άλλη μέρα», είπε νωρίτερα στην εκπομπή «Το Πρωινό» ο Αλέξης Κούγιας, λίγο πριν αρχίσει η δίκη, αναφέροντας ακόμη πως ο καλλιτέχνης «είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση». Ακόμη, σε ότι αφορά το γεγονός πως ο Δημήτρης Λιγνάδης θα βρεθεί αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με τους μηνυτές του, ο Αλέξης Κούγιας είπε πως «το προσδοκούμε πολλύ να τους δει, γιατί μέχρι τώρα αυτοί ήταν μόνοι τους»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Γιάννης Βλάχος ήδη σε δηλώσεις του, επίσης στην εκπομπή «Το Πρωινό», έκανε λόγο για προσπάθεια από την πλευρά του ηθοποιού, να πλήξει οικονομικά κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εντολέα του, ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη στην Ελλάδα από την χώρα που κατοικεί. To επιχειρημα αυτο επανέλαβε στην συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου επι του αιτήματος Κούγια για διακοπή της δίκης. 

Στην διάρκεια της διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας για να συζητήσει το δικαστήριο εάν θα δεχθεί το αίτημα για διακοπή της δίκης, κοντά στον Δημήτρη Λιγνάδη βρέθηκαν ο αδελφος του Γιάννης και ο συνήγορος του, ενώ σε άλλον χώρο βρίσκονται μαζί οι τρεις απο τους τέσσερις άνδρες που κατηγορούν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό. 

Δίκη Λιγνάδη - θύματα - μηνυτές - δικαστήριο

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικώς η δίκη να διακοπεί μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ ορίστηκαν και άλλες δικάσιμοι, με τελευταία την 15η Απριλίου, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μηνυτές που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για βιοποριστικούς λόγους, οι οποίοι απευθυνόμενοι προς το δικαστήριο είπαν πως οι εξελίξεις τους δημιουργούν προβλήματα.

Δηλώσεις καλλιτεχνών με αφορμή την έναρξη της δίκης

Στην εκπομπή «Το Πρωινό» με αφορμή την έναρξη της δίκης μίλησαν ηθοποιοί, όπως ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Μάνος Βακούσης, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τον συνάδελφο τους και τις σχέσεις του, ενώ σε απευθείας σύνδεση μίλησε ο Δημήτρης Άνθης, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση συμπαράστασης στους μηνυτές:

Λάβρος για τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν και ο Κώστας Αρζόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε πως δεν μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να υπάρξει μέλλον για τον Δημήτρη Λιγνάδη στην υποκριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν του έλεγαν αύριο, “είσαι ελεύθερος”, τι θα έκανε; Θα έκανε θίασο, θα πήγαινε στην Είδαυρο; Θα τον ξεφώνιζε όλη η κερκίδα. Είναι λίγες οι φορές που κάνει λάθος ο κόσμος». 

Από την πλευρά της, η ηθοποιός Έλενα Τζώρτζη, εξεμάνη με την εξαίρεση τριών γυναικών ενόρκων, που ζήτησε η πλευρά του Δημήτρη Λιγνάδη και ο Αλέξης Κούγιας, ενώ αναφερόμενη γενικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, είπε πως «οι γυναίκες και τα παιδιά φοβόμαστε, ακόμα και να μιλήσουμε»:

Σία Αναγνωστοπούλου:  Ιστορική δίκη για τη χώρα 

«Σήμερα ξεκίνησε μία ιστορική δίκη για τη χώρα», αναφέρει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και προσθέτει: «Οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη υπήρξαν καταλυτικές για να μπει ένα τέρμα σε μια μακρά και σκοτεινή υπόθεση όπου η σεξουαλική εκμετάλλευση διαπλεκόταν στενά με ένα εμπεδωμένο σύστημα εξουσίας. Παραβρέθηκα σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ενώσω τη φωνή μου με τις πολλές και τους πολλούς που απαιτούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, να εκφράσω το σεβασμό και τη συμπαράστασή μου σε εκείνους που βρήκαν το θάρρος να συγκρουστούν με το καθεστώς της σιωπής, να παρακολουθήσω μία δίκη που αφορά, πέραν όλων των άλλων, τους θεσμούς και τη λειτουργία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Διαβεβαιώ τους πάντες ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να έρθουν όλα στο φως. Με σεβασμό στο έργο της δικαιοσύνης, ενάντια στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και τις παρασκηνιακές συγκαλύψεις. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή. Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Αυτό απαιτεί η αξιοπρέπεια των χιλιάδων ανθρώπων του πολιτισμού.»

Ειδήσεις σήμερα:

Γουίτνεϊ Χιούστον: η λαμπρή καριέρα, τα ναρκωτικά και ο ξαφνικός θάνατος

Δολοφονία Άλκη: Νέες απολογίες - Στον Εισαγγελέα ο 20χρονος που παραδόθηκε

Παναθηναϊκός - Ιωαννίδης: “όχι” σε… “χρυσή πρόταση” για τον παίκτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ