Κοινωνία

11 Ιανουαρίου 2023 10:42 Τελευταία ενημέρωση : 11 Ιανουαρίου 2023 21:45

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κηδεία ως ιδιώτης - Ταφή στο Τατόι

Διάβασέ μου το...

Τι αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου. Ποιο στέλεχος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κηδεία ως ιδιώτης - Ταφή στο Τατόι
-

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Από την Κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι εάν επιλεγεί από την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η εξόδιος ακολουθία να ψαλεί στην Μητρόπολη Αθηνών, δεν θα εκτεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα, κάτι που θα μπορέσει να γίνει εάν επιλεγεί άλλος ναός από την οικογένεια του τέως βασιλιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία.  Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή  μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Το ΜέΡΑ25 σέβεται ανθρώπινα τον κάθε θάνατο. Δεν θα ανεχθούμε όμως την παραμικρή θεσμική εκτροπή που θα συνιστούσε είτε η ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ στο Τατόι, το οποίο ο λαός πλήρωσε ακριβά για να περάσει στην κυριότητά του, είτε ταφή δημοσία δαπάνη για πολίτη που δεν δέχθηκε ποτέ την συνταγματική νομιμότητα που διέπει το εν λόγω δημόσιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ