Ασία

26 Ιανουαρίου 2015 11:25

Με επίτιμο προσκεκλημένο τον Ομπάμα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Ινδία

Text to Speech

Υπό βροχή αλλά και υπό το βλέμμα του Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τη μέρα της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρευρέθη ως επίτιμος προσκεκλημένος στη στρατιωτική παρέλαση της ημέρας της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί, σε μία κίνηση που συμβολίζει την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην χώρα.

 Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που προσκαλείται στην παρέλαση αυτή που διεξάγεται κάθε 26η Ιανουαρίου, επέτειο της εισαγωγής του πρώτου ινδικού μετά-αποικιακού συντάγματος το 1950, και συμβολίζει την στρατιωτική ισχύ και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας.

Η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα επικυρώνει μία καμπή στις σχέσεις της Oυάσινγκτον με τον  πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, μέχρι πριν από έναν χρόνο persona non grata για τις ΗΠΑ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι θερμές δηλώσεις περί φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ακολούθησαν τη χθεσινή άφιξη του αμερικανού προέδρου στο Νέο Δελχί επισφραγίσθηκαν από ιστορικό εναγκαλισμό μεταξύ των δύο ανδρών.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο το Νέο Δελχί επιφυλάχτηκε να αναλάβει δεσμεύσεις ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ομπάμα και Μόντι θα μιλήσουν αργότερα σήμερα σε εκδήλωση του αμερικανό-ινδικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Ο Μόντι έχει ξεκινήσει μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για να προσελκύσει του ξένους επενδυτές.  

Το ύψος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών έχει ουσιαστικά τετραπλασιαστεί από το 2000 και ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι το ποσό αυτό να πενταπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν για την παρέλαση, την οποία το ζεύγος Ομπάμα και ο Μόντι παρακολούθησαν από εξέδρα που προστατευόταν από αλεξίσφαιρα τζάμια. Κανένα αεροσκάφος δεν μπορούσε να πετάξει, επίλεκτοι σκοπευτές ήταν ακροβολισμένοι στις στέγες κτιρίων κατά μήκος της παρέλασης, η οποία ελεγχόταν από 15.000 κάμερες ασφαλείας και στην οποία εκπροσωπούνταν όλα τα κρατίδια. 

 «Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν εξαρτώνται τόσο από τις τελείες και τα κόμματα σε ένα κείμενο, όσο από τις σχέσεις μεταξύ των ηγετών τους και την χημεία μεταξύ τους. Ο Μπαράκ και εγώ αναπτύξαμε μια πραγματική φιλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην προσέγγιση της «Ουάσινγκτον και του Νέου Δελχί και σε αυτή των δύο λαών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO