Ασία

06 Αυγούστου 2016 14:24

Χιροσίμα: 71 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της πρώτης ατομικής βόμβας (βίντεο)

Text to Speech

Την 71η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα τίμησε η Ιαπωνία, ζητώντας να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα.

Χιροσίμα: 71 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της πρώτης ατομικής βόμβας (βίντεο)

 

Την 71η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα τίμησε σήμερα η  Ιαπωνία, η οποία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Η τελετή, στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων, πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των  ΗΠΑ, που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

Στις 6 Αυγούστου του 1945, στις 8.15 το πρωί, το «Ενόλα Γκέι», ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα «Λιτλ Μπόι». Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου.

Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια.

Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες.Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι.

Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων.

Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, υπενθύμισε στην ομιλία του την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «την απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη βαθύτατη επιθυμία» της πόλης του «να μην ανεχτεί το απόλυτο κακό». Ζήτησε επίσης από όλον τον κόσμο να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, τα οποία χαρακτήρισε «βαρβαρότητα ακραίας μορφής».

Μπαράκ Ομπάμα - επίσκεψη - Χιροσίμα - στεφάνι - κενοτάφιο

Ο πρωθυπουργός Άμπε, μετά την κατάθεση στεφάνων, επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

 

VIDEO