Πολιτική

15 Απριλίου 2019 13:51

Υπόθεση Siemens: Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

Text to Speech

Πως λειτουργούσαν τα "μαύρα ταμεία" της Siemens. Τι ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας έδρας.

Υπόθεση Siemens: Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

«Για την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ, το 1997, διατέθηκαν σε παράνομες αμοιβές κρατικών αξιωματούχων 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκτασή της, το 2001, άλλα 19 εκατομμύρια», είπε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά.

Μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη για το σκέλος της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων της Siemens», που αφορά την σύμβαση της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του, οδεύει στην ολοκλήρωσή της με τη σημερινή αγόρευση της εισαγγελέως έδρας για τους 60 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ και άλλων που ενεπλάκησαν στη διακίνηση παράνομων αμοιβών.

Το ποσό της «μίζας», σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδιόρισε και ως αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου. 

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών,  σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες off shore  και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη τυ 1997 η ΖΗΜΕΝΣ φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Η αγόρευση της εισαγγελέως ,η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη δικάσιμο, συνεχίζεται με την τοποθέτησή της επί της ενοχής ή μη των 60 κατηγορουμένων.