Κόσμος

10 Ιουνίου 2019 13:18

Αλβανία: την καθαίρεση του Μέτα επιδιώκει ο Ράμα

Text to Speech

Ο Πρόεδρος της χώρας υπέγραψε το διάταγμα της αναβολής των δημοτικών εκλογών προκαλώντας την οργή της Κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Αλβανία: την καθαίρεση του Μέτα επιδιώκει ο Ράμα

Σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση υπέγραψε σήμερα το πρωί στα Τίρανα διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σε μια κίνηση που, όπως είπε, αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.

Προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Πάντως λίγες ώρες αργότερα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ακύρωσε το διάταγμα και άνοιξε το δρόμο για να διεξαχθούν κανονικά οι δημοτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα, με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κομματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκράμοζ Ρούτσι απείλησε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της χώρας.

«Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συνέλευσης, Γκράμοζ Ρούτσι, με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αλβανία - Επεισόδια - Δημοτικές Εκλογές

Σύμφωνα με το himara.gr, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του, διευκρινίζει ότι η έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του προέδρου του κράτους, θα τερματίσει την αντισυνταγματική συμπεριφορά του, καθώς η Αλβανία αντιμετωπίζει προκλήσεις με σημαντικές αποφάσεις για τις διαπραγματεύσεις και τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειοψηφία κατέχει τις 94 απαραίτητες ψήφους υπέρ της καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα και ένας νέος πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει τον προεδρικό θώκο τον Σεπτέμβριο.

 Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα με τον Πρόεδρο Μέτα - και όχι μόνο - να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες.