Κόσμος

11 Ιουνίου 2019 11:14

Κοινό μέτωπο Σαλβίνι – Ντι Μάιο κόντρα σε Κόντε και ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Οι δυο Ιταλοί αντιπρόεδροι συμφώνησαν ότι θα έχουν διάλογο με την ΕΕ, αλλά ο προϋπολογισμός θα περιέχει μειώσεις φόρων και αυξήσεις στους μισθούς.

Κοινό μέτωπο Σαλβίνι – Ντι Μάιο κόντρα σε Κόντε και ΕΕ
-

Η Ρώμη θα αναζητήσει «έναν διάλογο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ θα παραμείνει στους στόχους της για βελτίωση των μισθών και περικοπή φόρων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η Ιταλία έχει ό,τι χρειάζεται, στρατηγικά και πολιτικά, για να έχει έναν προϋπολογισμό του 2020 που θα πρέπει να αυξήσει τους μισθούς και να μειώσει τους φόρους», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL, σύμφωνα με το Reuters.

«Χρειαζόμαστε έναν διάλογο με την Ευρώπη αλλά και μία ισχυρή στάση επίσης. Δεν ενδιαφέρομαι να δώσω μάχη με την ΕΕ, αλλά πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα που ενδιαφέρουν τους Ιταλούς».

Κοινό μέτωπο με Σαλβίνι

Μετά την έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στις 3 Ιουνίου, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουΐτζι Ντι Μάιο κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το μέλλον της χώρας και ιδίως να απαντήσουν εάν θα προχωρήσει συντεταγμένα η κυβέρνηση συμμαχίας τους.

Η χθεσινοβραδινή τους σύσκεψη εξελίχθηκε αφ’ ενός σε μία συνεννόηση των δύο εταίρων ενάντια στην τοποθέτηση του Κόντε «δεν θα είμαι εγώ που θα φέρω τη χώρα στη διαδικασία για παράβαση του χρέους», και αφ΄ετέρου σε μία νέα αντιπαράθεσή τους για τις προτεραιότητες που θα περιέχονται στον δημόσιο προϋπολογισμό ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Ματέο Σαλβίνι

Η σύσκεψη των Σαλβίνι –Ντι Μάιο διήρκεσε δύο ώρες, από τις 22.00 έως τα μεσάνυκτα και επιστέφθηκε κατά την έξοδό τους με μία χειραψία. Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Σαλβίνι, απαντώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «όλα πήγαν καλά» και στην ερώτηση εάν θα συνεχίσει η κυβέρνηση συμμαχίας επεσήμανε «δεν είχα ποτέ αμφιβολίες».

Και πρόσθεσε, «κοινός μας στόχος να αποφύγουμε τη διαδικασία παραβίασης του ελλείμματος εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα και τη μείωση των φόρων. Δεν θα υπάρξει τροποποιητικός προϋπολογισμός, ούτε και κάποια αύξηση φόρων».