Οικονομία

19 Ιουλίου 2019 16:28

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις 120 δόσεις

Διάβασέ μου το...

Σε περιθώρια για «πιθανές εκπλήξεις» αναφέρεται το οικονομικό επιτελείο. Που καταλήγουν οι συσκέψεις.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις 120 δόσεις
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Ένας μήνας απομένει για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μόνο σίγουρη δεν είναι η εφαρμογή της διάταξης για μείωση του φόρου κατά 10%, τουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά που έλαβε λίγο πριν από τις εκλογές. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο σχεδιασμός για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ μένει να διευκρινιστεί θα κατανεμηθεί χρονικά το δημοσιονομικό κόστος των 900 εκ. ευρώ.

Το βάρος των συσκέψεων ωστόσο, έχει δοθεί στην ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο να αφήνει περιθώρια «να έχουμε θετικές εκπλήξεις», πέρα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Αρχή όλων είναι το συμπέρασμα ότι η ρύθμιση όπως ψηφίστηκε δεν είναι ελκυστική για οφειλέτες με μεγάλα χρέη ούτε όμως για τους μικροοφειλέτες, καθώς θα πρέπει, μαζί με τα υπόλοιπα βάρη, να ανταπεξέλθουν και στις τρέχουσες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις. Κορμός  των βελτιώσεων που συζητά το ΥΠΟΙΚ με τους δανειστές, που έτσι κι αλλιώς προβάλλουν αντιστάσεις, είναι ο συνδυασμός χαμηλής δόσης και μικρών προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό για τις 120 δόσεις, όπως περιγράφεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, η ελάχιστη δόση θα πρέπει να πέσει στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ, που ισχύει τώρα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μικροί οφειλέτες.

Ευρώ - χρήματα - λεφτά

Δεύτερο σημείο- κλειδί, είναι η κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, όπου με βάση το φορολογούμενο εισόδημα υπολογίζεται η δυνατότητα των μηνιαίων καταβολών, δηλαδή ο αριθμός και το ύψος των δόσεων. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής που μπορεί να έχει κάποιος, ορθώνοντας έτσι τεράστια εμπόδια σε όσους σώρευσαν χρέη προς την εφορία την οκταετία της κρίσης. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ (το 2017), που οφείλει 6.000 ευρώ, με το σημερινό σύστημα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ. Τι επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών; Για οφειλές ως 20.000 ευρώ να μην υπάρχει κανένας περιορισμός. Έτσι στο παραπάνω παράδειγμα, ο ίδιος φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα εξόφλησης σε 120 δόσεις των 50 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει, κόντρα στην άρνηση των δανειστών, την δυνατότητα “παγώματος” μέρους της οφειλής και το “σπάσιμο” του δεύτερου μέρους σε έως 120 δόσεις, με τη δυνατότητα ακόμα και διαγραφής χρέους. Στόχος είναι αυτό το τραπεζικό μοντέλο να εφαρμοστεί τουλάχιστον για οφειλές ως 3.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο στοίχημα αφορά, όμως, στις επιχειρήσεις, οι οποίες επί του παρόντος έχουν μέγιστο αριθμό 24 δόσεων, καθώς η προεκλογική ΠΝΠ ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί, θα έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα για τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, με μεγαλύτερα χρέη. Πρόθεση είναι να αλλάξει το κριτήριο υπολογισμού των δόσεων και αντί του φορολογούμενου εισοδήματος να λαμβάνεται υπόψιν το ύψος των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, έτσι ώστε να παίρνουν το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται ακόμα και σε επιχειρήσεις με χρέη που δεν ξεπερνάνε τις 20.000 ευρώ, καθώς αυτές δεν έχουν καν τη δυνατότητα υπαγωγής στον Εξωδικαστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ