Καιρός

08 Σεπτεμβρίου 2019 18:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Το φθινόπωρο αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Χωρίς σοβαρές καιρικές αλλαγές αρχίζει και η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη που όμως μεσοβδόμαδα φαίνεται ότι θα γίνει περισσότερο φθινοπωρινή με περισσότερες βροχές και μπόρες σε περισσότερες περιοχές. Το φθινόπωρο αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Για αύριο Δευτέρα περιμένουμε πρωινές ομίχλες στα δυτικά και γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες στα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 31, στα κεντρικά από 15 έως 33 και νοτιότερα από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ και βορείους βορειοδυτικούς στα ανατολικά 3 με 5, στο Αιγαίο 6.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 9/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

«Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από βοτρύτη. Η ασθένεια βρίσκεται σε εξέλιξη στις πρώιμες (7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (5-7σταυρούς) καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας (στελέχη, φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξάνθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.
Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λπ.). αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων.

Για την καταπολέμηση το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

• Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες,
• Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση - καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης,
• Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων. »

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ