Quantcast

Πολιτική

26 Σεπτεμβρίου 2019 07:51

Μητσοτάκης σε ομογενείς: το 2023 θα ψηφίζετε στον τόπο διαμονής σας

Διάβασέ μου το...

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ομογενείς στην Αστόρια, τόνισε ότι «τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν, έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Μητσοτάκης σε ομογενείς: το 2023 θα ψηφίζετε στον τόπο διαμονής σας

«Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από το μόνιμο διαμονής σας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς την Ομογένεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης».

«Η Ελλάδα χρειάζεται το δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε δε ειδική μνεία στον κ. Αντώνη Διαματάρη, που ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Εκκλησιαστικά Θέματα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της Ομογένειας, ο Πρωθυπουργός, είπε ότι πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά «συχνά ήταν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Δεν θα σας απογοητεύσουμε», δήλωσε και είπε ότι προσωπικά θέλει συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία στα Προξενεία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα».

Όσον αφορά δε στην ψήφο των αποδήμων, την χαρακτήρισε ως τη πιο σημαντική παρέμβαση ως προς τη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους ομογενείς.

Να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο κατοικίας σας, είπε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως, να μην αναγκάζεται να γυρίζει στην πατρίδα και να επωμίζεται το κόστος, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για ένα ζήτημα «κομβικής σημασίας, συνολικά για την ποιότητα της δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά χρειάζεται να νομοθετηθεί η ψήφος με κάλπες σε προξενεία ή επιστολική ψήφο, με την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Σύντομα, είπε, θα έχει γύρο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ψήφος των αποδήμων, τονίζοντας ότι επί της ουσίας είναι μία διευκόλυνση και όχι αλλαγή στους εκλογικούς καταλόγους, η χορήγηση ιθαγένειας.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ψήφος των αποδήμων, θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων στην Ελλάδα.

Έγιναν κάποιες προτάσεις να μην προσμετρώνται και να εκλέξετε δυο ή τρεις βουλευτές, είπε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αυτό «είναι απάτη».

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε», πρόσθεσε, «είναι να αυξήσουμε τον αριθμό βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15 και υποχρεωτικά να είναι κάποιοι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Έτσι να ψηφίζετε τους δικούς σας εκπροσώπους, ώστε να έχει και η Ομογένεια μία εκλεγμένη φωνή εντός της Βουλής».

Πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, όχι 200, συνέχισε, εκτιμώντας ότι «το 2023 όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από το μόνιμο διαμονής σας».

«Αισθάνομαι και εγώ ένας από εσάς», είπε, αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια στις ΗΠΑ. «Ένιωσα από την πρώτη στιγμή εδώ τον πατριωτισμό και το δυναμισμό του Ελληνισμού της Αμερικής», τόνισε.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας, πάνω από τα κόμματα», δήλωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι έξω από τα σύνορα υπάρχει ακόμη μία Ελλάδα», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός. «Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν, έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», συμπλήρωσε, καταχειροκροτούμενος.

Αλλάζει το κλίμα, η κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα, μειώνει τους φόρους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για ανόρθωση της χώρας και της αξιοπρέπειάς της. Αυτή η κυβέρνηση, αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει, υπογράμμισε.

Για την κυβέρνηση γενικά επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω αυτή η καλή αρχή που έχουμε κάνει να οδηγήσει είτε σε αλαζονικές συμπεριφορές, είτε σε αυταρέσκεια, είτε να ρίξουμε τον πήχη. Έχουμε ένα πολύ τολμηρό σχέδιο, βαθιά εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό.

Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον κ. Νίκο Ανδριώτη, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ