Κόσμος

26 Σεπτεμβρίου 2019 20:22

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η Μαρία Αρώνη, ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην "καρδιά" της ΕΕ, μεταδίδει μικρές και μεγάλες ειδήσεις που αφορούν τις ζωές όλων μας.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”. 

Απαισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ εμφανίστηκε ο Β. Ντομπρόβσκις 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβραδύνεται, καθώς αυτή αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το ασαφές αποτέλεσμα του Brexit. 

«Η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις οδηγούν σε αυξημένη και μεγάλης διάρκειας αβεβαιότητα και η πιθανότητα ενός αποδιοργανωτικού Brexit παραμένει πραγματική».  

Brexit: Εν αναμονή «νόμιμων και λειτουργικών» προτάσεων από το Λονδίνο τελούν οι Βρυξέλλες

Η Μ. Βρετανία δεν έχει ακόμα παρουσιάσει «νόμιμες και λειτουργικές» προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit, δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.  

«Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε πάνω στην όποια νέα νόμιμη και λειτουργική πρόταση», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε συνομιλίες με Ευρωπαίους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις. «Ακόμα περιμένουμε γι’ αυτό».

Ο Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει την κλιμακούμενη πολιτική κρίση στη Βρετανία, όπου χθες υπήρξε εκ νέου σύγκληση του Κοινοβουλίου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε παράνομα σε αναστολή των εργασιών του. Ο Τζόνσον δεσμεύεται να οδηγήσει τη χώρα του εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου --με ή χωρίς συμφωνία. 

Συλλυπητήρια Γιούνκερ για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωσή του εκφράζει τη «βαθιά του θλίψη» για το θάνατο του Προέδρου Ζακ Σιράκ και τα συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του και το λαό της Γαλλίας. Στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι ο Ζακ Σιράκ ήταν πάνω απ 'όλα ένας μεγάλος προσωπικός φίλος και μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Σε όλες τις πολιτικές μας διαδρομές, συμμεριζόμασταν τις ίδιες πεποιθήσεις και συνεργαστήκαμε για τον ίδιο στόχο: να ενισχύσουμε τις χώρες μας σε μια ισχυρότερη και πιο προστατευτική Ευρώπη. Τον γνώρισα καλά το 1996, όταν μεσολάβησα ανάμεσα σε αυτόν και τον Γερμανό Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ήταν αυτός που είπε αυτά τα παρακάτω λόγια: «Η Ευρώπη είναι καταρχάς μια κοινότητα αξιών πριν γίνει μια κοινότητα συμφερόντων: είναι περισσότερο η Ευρώπη των ανθρώπων παρά της αγοράς.” Ήμασταν μαζί στη γέννηση του ευρώ. Θυμάμαι ατελείωτες νύχτες να δουλεύουμε μαζί για το μέλλον της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Ήταν ένας ρεαλιστής Ευρωπαίος που πάντα ήξερε πώς να υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ευρώπη. Την υπεράσπιση του «ναι» στο δημοψήφισμα του 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την υποστήριξη της διεύρυνσης του 2004».

Κίτρινη κάρτα για τους υποψήφιους επιτρόπους της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μια μυστική ψηφοφορία που έγινε σήμερα, έκρινε ακατάλληλες τις υποψηφιότητες της Ρουμάνας επιτρόπου, Ροάνα Πλαμπ και του Ούγγρου, Λάζλο Τροτσκάνι. 

Η πρώτη θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών και ήταν γνωστό ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες στη χώρα της. Η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε και το πιθανότερο είναι ότι η μέλλουσα πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ζητήσει από τη Ρουμανία να προτείνει άλλο επίτροπο. 

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Ούγγρου, Λάζλο Τροτσκάνι, στον οποίο έχει ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης και της Καλής Γειτονίας, απορρίφθηκε για πολιτικούς λόγους. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, ο Τροτσκάνι πέρασε νόμους που υπονομεύουν το κράτος δικαίου στη χώρα του.  Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η μέλλουσα πρόεδρος της Επιτροπής θα ζητήσει από τον Όρμπαν να προτείνει άλλο επίτροπο. Η ακρόαση του Λ. Τροτσκάνι από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου. Μένει να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί, ή αν θα ακυρωθεί όπως αυτή της κ. Πλαμπ.

Οι ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου.