Οικονομία

27 Σεπτεμβρίου 2019 16:31 Τελευταία ενημέρωση : 27 Σεπτεμβρίου 2019 20:48

Χαμηλότερες συντάξεις και μικρότερα πλεονάσματα ζητά το ΔΝΤ

Διάβασέ μου το...

Σημαντικά βήματα της νέας κυβέρνησης, η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις.

Χαμηλότερες συντάξεις και μικρότερα πλεονάσματα ζητά το ΔΝΤ
-

Η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση συμπερασμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης του 'Αρθρου 4 για το 2019.

Σημειώνει, πάντως, ότι χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη βασισμένη στην συμπερίληψη.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν εκτίμησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζει δημοσιονομικό κενό και κάλεσε την κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη.  Θεωρεί, όμως, πως μελλοντικά η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2% αλλά δύσκολα θα φθάσει το 3%.

Ο κ. Ντόλμαν, που χαρακτήρισε λάθος την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος αρχής γενομένης από το 2020, υπέρ πρόσθετων παρεμβάσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς σήμερα αυτή δεν διασφαλίζεται «κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές», αλλά και υπέρ του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, καθώς αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξεις τις «αδύναμες» ελληνικές τράπεζες. Τόνισε, μάλιστα, πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίων των τραπεζών.

Χαρίτσης: Θέλει Μητσοτάκης να κρυφτεί και το ΔΝΤ δεν τον αφήνει. 

Καυστικά σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης τη δ΄'ηλωση συμπερασμάτων του ΔΝΤ.  

 Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Χαρίτση:

 «Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί και το ΔΝΤ δεν τον αφήνει. Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ταμείο  συγχαίρει την κυβέρνηση της ΝΔ για το ξήλωμα του πλέγματος προστασίας της εργασίας, την απορρύθμιση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Λογικό να υπάρχουν τέτοιες αβροφροσύνες μεταξύ ΔΝΤ-ΝΔ. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει...»