Κόσμος

03 Οκτωβρίου 2019 12:05 Τελευταία ενημέρωση : 03 Οκτωβρίου 2019 15:22

Το “Γιαβούζ” επέστρεψε στην Κύπρο

Διάβασέ μου το...

Νέα Navtex εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, προαναγγέλλοντας παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο 7. Τι λέει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το “Γιαβούζ” επέστρεψε στην Κύπρο
-

Το τουρκικό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" πλέει κοντά στην Κύπρο, ενώ νέα Navtex εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, προαναγγέλλοντας παράνομη γεώτρησή του σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακή Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 7.

Την επιστροφή του Γιαβούζ είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. «Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στον λαό μας. Το "Γιαβούζ" τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει την γεώτρηση του στο νέο του σημείο. Και το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το "Φατίχ" αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα» δήλωσε. «Κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη νέα παράνομη Navtex, είπε πως το έχουν υπόψη τους και λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα, με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα.

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση σε όλα τα επίπεδα. Στο Αιγαίο οι παρενοχλήσεις των ελληνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση Παρμενίων είναι συνεχόμενες, όπως συνεχόμενες είναι και οι απειλές. 

«Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ λέγοντας ότι ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, (στις 19 Σεπτεμβρίου) με την οποία η Άγκυρα αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΝΤ1 Κύπρου


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ