Κοινωνία

08 Οκτωβρίου 2019 22:14

Άσκηση: Πυροβολισμοί με νεκρούς στην Μονή Λαζαριστών (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τρομοκρατική επίθεση με νεκρούς και τραυματίες. Επί τόπου ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Στρατός. Εντυπωσιακή άσκηση από τις Αρχές.

Άσκηση: Πυροβολισμοί με νεκρούς στην Μονή Λαζαριστών (εικόνες)
-

Νεκρούς και δεκάδες τραυματίες συμπεριλαμβάνει μεγάλη άσκηση ετοιμότητας με σενάριο μαζικής καταστροφής που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή Αστυνομίας, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής , Τροχαίας, Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών.

Το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης στο γεμάτο θέατρο της Μονής Λαζαριστών με ταυτόχρονο αντιπερισπασμό σε παρακείμενη καφετέρια.

Σκοπός της άσκησης δεν είναι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η βελτίωση του επιπέδου συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, δήλωσε ο  Απόστολος Καμπαρούδης,  Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συντονιστής του σεναρίου.

Η μεγάλη αυτή άσκηση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων και του 8oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής με θέμα: «Τραύμα – Λοίμωξη – Σήψη», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

άσκηση ετοιμότητας - Θεσσαλονίκη - Μονή Λαζαριστών

Η άσκηση αφορά σε τρομοκρατικό χτύπημα που συνέβη στη διάρκεια εκδήλωσης. Στο πρώτο στάδιο, ο δράστης δημιουργεί αντιπερισπασμό σε άλλο σημείο και στην προκειμένη περίπτωση σε μια καφετέρια σε άλλη περιοχή, πυροβολώντας κόσμο, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην «εκδήλωση» πυροβολώντας αδιακρίτως, με πολλαπλά θύματα .

Επεμβαίνουν αμέσως το ΕΚΑΒ, η αστυνομία και η πυροσβεστική, ενώ στο συγκεκριμένο σενάριο συμμετέχει και ο στρατός που στήνει τις σκηνές για την επί τόπου παροχή των πρώτων βοηθειών. Οι διοργανωτές, τονίζουν ότι πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κρίσιμη την πρώτη ώρα, η διαχείριση των τραυματιών, οι οποίοι εάν δεν λάβουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες, μπορεί να καταλήξουν.

άσκηση ετοιμότητας - Θεσσαλονίκη - Μονή Λαζαριστών

άσκηση ετοιμότητας - Θεσσαλονίκη - Μονή Λαζαριστών

Όπως τόνισε ο Νάσος Καλογερόπουλος, medical coordinator, ο στόχος είναι «η εκπαίδευση, η φιλοσοφία και το know how της διαχείρισης καταστροφών να περάσει στον καθέναν από εμάς, στον απλό πολίτη, ώστε όλοι μαζί, αν χρειαστεί, να μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση τους».

Πηγή: GRTimes