Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2019 17:02 Τελευταία ενημέρωση : 23 Οκτωβρίου 2019 18:53

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Διάβασέ μου το...

Αφορμή η νέα τραγωδία με μετανάστες στα ανοιχτά της Κω και οι ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης…

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
-

Υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον Στέλιο Πέτσα και τον Αλέξη Χαρίτση  με αφορμή τη νέα τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Κω και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις και να  αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα», υπογραμμίζοντας  ότι «Η ΝΔ  θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα».

«Ο ανθρωπισμός του ελληνικού λαού και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού που σώζουν χιλιάδες ζωές και αγκαλιάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους, αποδεικνύονται κάθε μέρα στην πράξη. Ας μην τους κουνά κανείς το δάχτυλο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο  Στέλιος Πέτσας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα «που γιγάντωσε», όπως είπε, με την πολιτική του το πρόβλημα, «ο οποίος μάλιστα, μόλις πρόσφατα δήλωνε ότι "το προσφυγικό δεν προσφέρεται για κριτική, μικροπολιτική και αντιπαράθεση". Σήμερα ο εκπρόσωπός του αποδεικνύει πόσο ψεύτικα είναι τα λόγια του» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση αλλάζει την προηγούμενη αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε: «Τα σύνορά μας φυλάσσονται, όσοι δικαιούνται προστασίας θα τη λαμβάνουν και όσοι όχι, θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν».

Να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στην Κω προσπαθεί η Τουρκία

Να εκμεταλλευτεί την τραγωδία με το ναυάγιο μεταναστών και προσφύγων στα ανοιχτά της Κω προσπάθησε η Τουρκία στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση.  Με την ΝΟΤΑΜ A5964/19 αναφέρει πως δεν αποδέχεται την περιοχή που έχει οριστεί για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της Κω με αναφορά στο FIR Αθηνών καθώς όπως αναφέρει μέρος της ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση πέφτει μέσα σε περιοχή τουρκικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Τουρκία - Κως - ναυάγιο

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Αθήνα με την έκδοση αντιΝΟΤΑΜ η οποία αναφέρει πως τα όρια της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση έχουν καθοριστεί μέσα από διεθνής κανόνες και συνθήκες και ως εκ τούτου η Τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη.

Τουρκία - Κως - ναυάγιο

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει «το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Κω, έπειτα από σύγκρουση περιπολικού του λιμενικού σώματος με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, έρχεται να επιβεβαιώσει πώς το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος. Οπωσδήποτε, απαιτείται να διερευνηθούν οι συνθήκες του ναυαγίου. Σε κάθε περίπτωση, το εκρηκτικό μίγμα “καταστολής και εγκλωβισμού”, που αποτελεί την ουσία της ευρωενωσιακής πολιτικής, είναι η αιτία που άνθρωποι θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και που όλη η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών κυνηγημένων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την φτώχεια και την καταπίεση. Αυτήν την πολιτική, που αποτυπώνεται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έρχεται να θωρακίσει η κυβέρνηση της ΝΔ με νέα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, όπως αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Την ίδια πολιτική υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μάλιστα το μαύρο - άσπρο, βαφτίζοντας “αλληλεγγύη” τις Μόριες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».