Πολιτική

08 Νοεμβρίου 2019 20:10

Κουτσούμπας: βάζουν στον “γύψο” το συνδικαλιστικό κίνημα

Διάβασέ μου το...

Κατά την επίσκεψή του στο Ίλιον, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και στα προβλήματα των εργαζομένων στον Δήμο.

Κουτσούμπας: βάζουν στον “γύψο” το συνδικαλιστικό κίνημα
-

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, επισκέφτηκε σήμερα το Δημαρχείο Ιλίου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Νίκο Ζενέτο, και με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου. Ο Δήμαρχος Ιλίου αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου, με κυρίαρχο αυτό της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, η οποία δε συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους. Η μη καταβολή παρακρατηθέντων πόρων στερεί απ' το δήμο το ποσό του 1.300.000 ευρώ κατ’ έτος! Ανάμεσά τους, το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών και το αίτημα ανασχεδιασμού τους, όπως και της σύνδεσης της πόλης με το μετρό. Η διαχείριση του πάρκου Τρίτση και η πορεία απαξίωσής του, η ανάπλαση ελεύθερου χώρου στο ρέμα Εσχατιάς, η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο Γυμνάσιο, που τώρα λειτουργεί σε πολυκατοικία, η συντήρηση των οδοστρωμάτων, η αξιοποίηση παραγόμενου νερού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, αλλά και δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου.

Δημήτρης Κουτσούμπας - Ίλιον

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη σύνδεση των τοπικών προβλημάτων με την κεντρική πολιτική που ακολουθείται, αλλά και την ανάγκη οι δημοτικές αρχές να παίζουν ρόλο αντιπολίτευσης, με την έννοια της διεκδίκησης απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ - πέραν των παρεμβάσεων στη Βουλή και εντός των περιορισμένων ορίων που εκεί μπορεί να παρέμβει, θα υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα και με τους αγώνες του εκτός Βουλής.

Μιλώντας στο Σωματείο των Εργαζομένων στον Δήμο Ιλίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι για τους λίγους, όχι για τον λαό. «Πρόκειται για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, όχι μόνο σε σχέση με αυτό που λέμε αναπτυξιακό μέρος και τι βάζει στην τσέπη του ο εργαζόμενος, αν έστω έχει μια απολαβή απ' όλη αυτή την ανάπτυξη, τις επενδύσεις που λένε. Αλλά και το δεύτερο σκέλος του είναι αισχρό, απαράδεκτο, βάζει σε “γύψο” το συνδικαλιστικό κίνημα, περιορίζει τη δράση των σωματείων, τη διεκδίκηση, την προώθηση αιτημάτων, την απεργία».

«Το εργατικό κίνημα ενωμένο ταξικά θα πρέπει να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική, να μην δεχτεί δηλαδή να περάσουν τέτοιες αποφάσεις που θα περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, τη διεκδίκηση, το συλλαλητήριο», συμπλήρωσε.

Για τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “η ενότητα πρέπει να οικοδομείται σε ταξική βάση, όχι ενότητα στο να κάνουμε το καλό του εργοδότη ή στην Κομισιόν και στο ΝΑΤΟ, για να μας αγαπάνε, όπως λέει ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος είπε χθες “με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ ήμασταν σε όλους τους πολέμους μαζί, μαζί θα ξαναματώσουμε και στο μέλλον στους πολέμους στο πλάι των ΗΠΑ”. Δεν αφορά αυτό τον εργάτη; Παιδιά έχουμε, αύριο θα τα στείλουν εκτός συνόρων για τις ανάγκες άλλων και την ίδια ώρα δαπανώνται τεράστια ποσά για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και εδώ σου λέει “δεν έχω να δώσω μια αύξηση στους μισθούς...”».

Για την προανακριτική επιτροπή της Βουλής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για εκφυλισμό στις επιτροπές, όπου οι τσακωμοί, αποπροσανατολίζουν και τίποτα δε λύνουν, δε βάζουν “το μαχαίρι στο κόκαλο”, όπως ζητά το ΚΚΕ. «Να αλλάξουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τι δουλειά έχει η Βουλή, η Επιτροπή, όπως τώρα που τσακώνονται ποιος θα είναι μάρτυρας ή ο ερωτών μέσα στην Επιτροπή... Ο Υπουργός αν έχει ευθύνη πρέπει να δικάζεται όπως ο απλός εργαζόμενος. Τι πάει να πει είσαι Υπουργός ή βουλευτής; Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», σημείωσε.

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στον Δήμο και την πρόταση του ΚΚΕ     

«Εμείς έχουμε επαγρύπνηση γιατί έχει ξεκινήσει η διαδικασία και προωθείται ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε τμηματικά να υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Βάζουμε σε προτεραιότητα τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς», συνέχισε, «γιατί κι εσείς θρηνήσατε θύματα, είδατε χτες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Αυτά τα ζητήματα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, πρέπει να τα έχουμε ψηλά στις διεκδικήσεις μας. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι αυτό το δουλεμπόριο με τις πιέσεις για δουλειά μερικούς μήνες, να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να σταματήσει ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε συμβασιούχους κ.λπ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ