Πολιτική

18 Δεκεμβρίου 2019 20:39

Τσίπρας: προϋπολογισμός πολιτικής απάτης

Διάβασέ μου το...

Η χώρα «δεν χάνει απλά τον βηματισμό της, αλλά γυρίζει προς τα πίσω», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: προϋπολογισμός πολιτικής απάτης
-

Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2020. 

Μίλησε για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης».  Υποστήριξε ότι "τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει «από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και “δώρα”, συχνά φωτογραφικά». 

Απάτη, επίσης μέγιστη, κατά τον κ. Τσίπρα, «η πολεμική της ΝΔ για το χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο το ρύθμιζε προς όφελος της χώρας, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Απάτη χαρακτήρισε και τις επιθέσεις της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει άμεσα. Δεν αξιοποίησαν αυτό που εμείς είχαμε ανακοινώσει, δηλαδή τη μείωσή τους με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «προπαγάνδα» -όπως είπε- από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας περί τέταρτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις προεκλογικές της εξαγγελίες για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και ελάφρυνση της μεσαίας τάξης με παροχές και φοροελαφρύνσεις. 

Απάτη μεγάλη επίσης, πρόσθεσε, «η δήθεν μεγαλοψυχία της ΝΔ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η ΝΔ πήρε τη ψηφισμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την εναρμονίσει με τη δική της ταξική μονομέρεια. Να δώσει δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες.

Απάτη η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης, την οποία τελικά επιβαρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, με το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς». 

Στο ίδιο ύφος, μίλησε για fake αριστεία από τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς και για τη μεταστροφή της Ν.Δ. στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και στο τι παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στη σημερινή. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8%, το δεύτερο τρίμηνο του 2019. 

Όπως υπογράμμισε, ο προηγούμενος προϋπολογισμός του 2019 (και τελευταίος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν ανέλθει στην εξουσία η Ν.Δ.) προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, προσλήψεις σε νευραλγικές θέσεις όπως σε υγεία και παιδεία, καθώς και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Μάιο, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα κι από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, προχώρησε σε νέα δέσμη μέτρων, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και τη χορήγηση μόνιμης ενίσχυσης προς τους συνταξιούχους  13η σύνταξη μόνιμη. Συνολικά, είπε ο κ. Τσίπρας, η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 3 δισ. ευρώ (2,2 δισ. ευρώ μόνιμα και 800 εκατ. κοινωνικό μέρισμα), τη στιγμή που η Ν.Δ., αθροιστικά δίνει μόνο 380 εκατ. ευρώ (205 εκατ. επιπλέον στον ΕΝΦΙΑ και 175 εκατ. ευρώ σε μέρισμα). 

«Εμείς δώσαμε 3 δισ. ευρώ και τα λέγατε ψίχουλα, τα λέγατε παροχές... εσείς έχετε δώσει 380 εκατ. και δίνετε την εντύπωση ότι έχετε φέρει τη χαρά», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι τελικά «δώσατε τη χαρά σε λίγους προνομιούχους...». 

Επίσης, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 37 δισ. ευρώ ως «απόθεμα» που όπως υπογράμμισε- επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι προβλέπονται σημαντικές μειώσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό. 

«Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις πολιτικές που μας οδήγησαν στα μνημόνια», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η χώρα «δεν χάνει απλά τον βηματισμό της, αλλά γυρίζει προς τα πίσω». 

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι άδικος και σε λανθασμένη κατεύθυνση, τόνισε  ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον καταψηφίσει. 

«Δεν είναι ασφάλεια η παράλογη, υπερβολική και κάποτε φασιστική βία, εναντίον πολιτών» 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και εκτεταμένη αναφορά στα θέματα νόμου και τάξης καλώντας τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας. 

Χαρακτήρισε «χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης" και αναφέρθηκε: "στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας». 

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση». 

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική". Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.