Πολιτική

18 Δεκεμβρίου 2019 23:21

“Μετωπική” στην Βουλή για τον προϋπολογισμό

Διάβασέ μου το...

Εν μέσω… “πυρών” πέρασε από το Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός 2020.

“Μετωπική” στην Βουλή για τον προϋπολογισμό
-

 

Με ψήφους 158 υπέρ έναντι 139 κατά πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός 2020. Στα αξιοσημείωτα η υπερψήφιση των δαπανών του υπουργείου Άμυνας από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση αλλά και το “όχι” από το Κίνημα Αλλαγής. 

Της ψηφοφορίας, που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, προηγήθηκε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% καθώς και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας.    

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απο την πλευρά του, μίλησε για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και  πολιτικής απάτης».  Υποστήριξε ότι "τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει «από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και “δώρα”, συχνά φωτογραφικά».  

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.    

«Τα οφέλη του Προϋπολογισμού καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Συρρικνώνετε με κάθε τρόπο τους μισθούς και μετατρέπετε τους Έλληνες εργαζόμενους στους φτωχότερους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,  τόνισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι προορισμένος να αποτύχει «γιατί δεν έχετε σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. 

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε και ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός - ευχολόγιο μνημονιακής νύχτας, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλεύθερης βαρβαρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ