Πολιτική

26 Δεκεμβρίου 2019 11:06 Τελευταία ενημέρωση : 26 Δεκεμβρίου 2019 22:28

“Βόμβα” Ερντογάν: ζητάει την έγκριση της Βουλής για την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Ο «Σουλτάνος» ανακοίνωσε ότι στις 8 ή 9 Ιανουαρίου, θα ζητήσει από την τουρκική βουλή να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

“Βόμβα” Ερντογάν: ζητάει την έγκριση της Βουλής για την αποστολή στρατού στη Λιβύη
-

Αποφασισμένος να αγνοήσει τις διεθνείς αντιδράσεις και να ρίξει λάδι… στη φωτιά, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα εισαγάγει στη Βουλή νομοσχέδιο, για να λάβει την έγκριση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, απαντώντας στην πρόσκληση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στον στρατάρχη Χαφτάρ και όσα κράτη, ευρωπαϊκά και ασιατικά τον υποστηρίζουν κάνοντας ειδική αναφορά στην Αίγυπτο και τα ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η σχετική συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο, αναμένεται να γίνει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου.

Λιβύη: θα ζητήσουμε στρατιωτική βοήθεια αν…

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

"Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της", είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Λιβύης», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόθεση του Ερντογάν να φέρει στην τουρκική βουλή το σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Η Μόσχα αναζητά μία ταχεία επίλυση της κρίσης κι έναν τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σημειώνοντας πως στην αφρικανική χώρα δρουν μισθοφόροι, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πράξεων ορισμένων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ