Κοινωνία

02 Φεβρουαρίου 2020 10:03 Τελευταία ενημέρωση : 02 Φεβρουαρίου 2020 23:46

Μεταναστευτικό: “Κραυγή αγωνίας” μέσω ΑΝΤ1 από τους δημάρχους βορείου Αιγαίου

Διάβασέ μου το...

Στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» μίλησαν οι δήμαρχοι ανατολικής Σάμου και Μυτιλήνης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου.

Μεταναστευτικό: “Κραυγή αγωνίας” μέσω ΑΝΤ1 από τους δημάρχους βορείου Αιγαίου
-

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση με το μεταναστευτικό που επικρατεί στη Λέσβο ο δήμαρχός της, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Όπως εξήγησε, συνολικά στο νησί φιλοξενούνται 25.000 αιτούντες άσυλο, στο δήμο Μυτιλήνης, οι 20.000 εκ των οποίων στη Μόρια, όπου η χωρητικότητα είναι 3000.

«Το νησί έχει πληθυσμό 80.000, ο δήμος Μυτιλήνης 60.000», σημείωσε ο Στρατής Κύτελης, περιγράφοντας ότι, οι περιοχές γύρω από τα ΚΥΤ είναι γεμάτες σκουπίδια.

Ο δήμαρχος ζήτησε άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και «φιλοξενία του πληθυσμού αυτού έξω από το νησί», αφού όπως είπε, «δεν πάει άλλο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις πλατείες».

Στάντζος: Υπάρχει καλύτερη διάθεση, όχι όμως ανακούφιση

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος εξέφρασε την αντίθεση τόσο στο μέγεθος των κλειστών δομών που σχεδιάζεται να γίνει στα νησιά, όσο και για το χρόνο παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά.

«Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κλειστό κέντρο, αλλά κέντρο καλύτερα φυλασσόμενη», εκτίμησε σχετικά και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει καλύτερη διάθεση συνεννόησης, όχι όμως και ανακούφιση» για τους νησιώτες.

«Η αποσυμφόρηση έχει ξεχαστεί, σήμερα ήρθαν 50 άτομα», τόνισε ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου.

 Μπουγδάνος: εθνική επιζήμιες οι μεγάλες δομές

Τις συγκεντρώσεις για το μεταναστευτικό που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανείς» εικόνες των νησιωτών «που έστειλαν το μήνυμα ότι είναι ενωμένοι και θέλουν μία βιώσιμη λύση στο προσφυγικό».

Ο Παντελής Μπουγδάνος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμιες» τις μεγάλες δομές, σημειώνοντας ότι, «η λύση είναι μια μικρή δομή –προαναχωρησιακό κέντρο».

Είπε τέλος ότι, στη «Χίο είναι 7000 μετανάστες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ