Κοινωνία

10 Νοεμβρίου 2020 09:31 Τελευταία ενημέρωση : 10 Νοεμβρίου 2020 21:54

Γκίκα στον ΑΝΤ1 για τηλεκπαίδευση: Προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας απαντά για το θέμα που προέκυψε στην πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης με την Webex. Πως είναι σήμερα η κατάσταση.

Γκίκα στον ΑΝΤ1 για τηλεκπαίδευση: Προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα (βίντεο)
-

Για το πρόβλημα στην πλατφόρμα Webex που προέκυψε στην πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης και για την λειτουργία του συστήματος σήμερα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ Καλημέρα Ελλάδα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα.

Όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη και όπως είπε η κ. Γκίκα το Υπουργείο Παιδείας είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.

«Είναι μια ειδική συγκυρία, είμαστε επί ποδός και σε εγρήγορση», τόνισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, περίπου 35.000 ελληνικές τάξεις «τρέχουν» από το πρωί στο webex, ενώ η Cisco ενημέρωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω θωράκιση του συστήματος μετά το πέρας της σχολικής ημέρας.  

Η ομαλή λειτουργία των ψηφιακών τάξεων αναμένεται να «δοκιμαστεί» και σήμερα, όταν στο σύστημα της webex «μπουν» και σχολεία από την κεντρική Ευρώπη, σε κάτι που άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οφειλόταν η χθεσινή υπερφόρτωση του συστήματος. 

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, έχουν ήδη υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις. Ωστόσο, μετά το πέρας της σημερινής σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος. 

Κατόπιν αυτών, ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα. 

Τηλεκπαίδευση - μαθητής - σχολείο - lockdown

 Επίσης, η Γενική Γραμματεία υπογράμμισε την ανάγκη να συνδέονται στο σύστημα μόνη οι εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα, εξαιτίας της διαπιστωμένης υπερχρήσης του συστήματος. «Η πανδημία έχει επιφέρει διεθνώς μια σειρά από επιπτώσεις και μας έχει υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας μας συνολικά σε μικρό χρόνο», ανέφερε η ΓΓ.

 «Οι συνθήκες είναι σαφώς πρωτόγνωρες για όλους, παρόλα αυτά από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, από κοινού Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι και σήμερα καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτοφανείς για όλον τον κόσμο», κατέληξε η Γενική Γραματέας.

ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε ερωτήματα προς την κα Κεραμέως για το διαρκές φιάσκο με την τηλεκπαίδευση 

Να δώσει απαντήσεις για “το διαρκές φιάσκο με την τηλεκπαίδευση” καλεί την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη. “Η κα Κεραμέως, που άφησε ανοχύρωτα τα σχολεία, οφείλει πρώτα να απαντήσει και στη συνέχεια να παραιτηθεί”, επισημαίνει δήλωσή της.

"Το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς συνεχίζεται. Η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως οφείλουν να απαντήσουν:

  • Γιατί επί 8 μήνες -κι ενώ όλοι προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα πανδημίας- δεν έκαναν καμία προετοιμασία για την τηλεκπαίδευση;
  • Γιατί δεν έκαναν ούτε μία δοκιμή του συστήματος τηλεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι δύο πρώτες μέρες λειτουργίας να καταλήξουν σε φιάσκο και αδυναμία σύνδεσης με την πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου;
  • Γιατί δεν φρόντισαν να υπάρχουν εναλλακτικές για την τηλεκπαίδευση, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά επαναπαύτηκαν στην αποκλειστική σύμβαση με τη CISCO;
  • Γιατί δεν φρόντισαν να παρέχουν στους μαθητές δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να επωμίζονται σήμερα δυσβάσταχτα έξοδα για να αντεπεξέλθουν ταυτόχρονα σε τηλεργασία και τηλεκπαίδευση;

Και κυρίως:

  • Γιατί και με ποιο δικαίωμα κρατούν κρυφή από το Μάιο (που έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) τη σύμβαση της τηλεκπαίδευσης με την ανάδοχο εταιρία; Τι φοβούνται και προσπαθούν να κρύψουν;

Η κα Κεραμέως, που άφησε ανοχύρωτα τα σχολεία, οφείλει πρώτα να απαντήσει και στη συνέχεια να παραιτηθεί", ανέφερε η κ. Καραγιάννη

ΚΚΕ: Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τη μόρφωση των μαθητών!

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται « Δεν είναι για γέλια αυτό που συμβαίνει και σήμερα με την τηλεκπαίδευση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, σε όλη τη χώρα. Το σύστημα σέρνεται, εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα, μαθητές πετιούνται εκτός. Κι όλα αυτά μετά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι σήμερα δε θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, οι μαθητές σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία για τη συγκρότησή τους, χάνουν τη σειρά τους και τη συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση. Πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα πριν να είναι αργά. Να στηριχτεί ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, για όλους τους πρόσφορους τρόπους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φυσικά να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που προτείνει ο εκπαιδευτικός κόσμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ