Πολιτική

26 Μαρτίου 2021 13:40 Τελευταία ενημέρωση : 26 Μαρτίου 2021 21:28

Κορονοϊός: πολιτική κόντρα για τα self test

Διάβασέ μου το...

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκ. τεστ. Η απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Κορονοϊός: πολιτική κόντρα για τα self test
-

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα self test και τη διαδικασία για την προμήθεια τους.

Εν τω μεταξύ, απόψε, στην ενημέρωση των πολίτων στις 18:00, για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας, μετά και την εσιήγηση των λοιμωξιολόγων για τα νέα μέτρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα παρουσιάσει τη στρατηγική της Κυβέρνησης για το self test, για τα οποία μαίνεται πολιτική κόντρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου,  «ο κ. Μητσοτάκης από χθες τηρεί σιγή ιχθύος για τη φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα self test της Siemens. Ενώ αρνείται επί ένα χρόνο τη συνταγογράφηση των τεστ, λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση των self test της Siemens στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να προμηθευτεί 10 εκατ. self test. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει:

  • Γιατί αγνοεί τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας);
  • Γιατί αγνοεί ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά;
  • Γιατί αγνοεί ότι τα self test δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αφού θα δηλώνονται προαιρετικά (!);
  • Γιατί αγνοεί ότι οι πολίτες δεν γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός στο «δωρεάν self test», μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για μοριακό για επιβεβαίωση;
  • Γιατί αγνοεί την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ;
  • Γιατί αγνοεί ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια;

Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, επιβεβαιώνει αυτό που όλη η Ελλάδα υποπτεύεται: Ότι για ακόμη μία φορά εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων, αυτή τη φορά στην αγαπημένη του Siemens».

Πελώνη: ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι: Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη μέρα της εθνικής εορτής και της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, για την οποία η Ελλάδα τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο, να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα με επίσημη ανακοίνωσή του. Σεβόμενοι τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού δεν απαντήσαμε χθες. Αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει. Διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει «ειδήσεις» πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά. Λέει ψέματα για τον Πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στην στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές «πελάτες» της Siemens. Δείχνει έτσι, την «εμπιστοσύνη» με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή.

Οι προδιαγραφές πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Ας μας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη;

Υ.Γ. Υπάρχει διαγωνισμός με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνει λίγη υπομονή κι ας περιμένει το αποτέλεσμα.

rapid test

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πελώνη

Άμεση ήταν η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, κάνοντας λόγο για «το απόλυτο κυβερνητικό μπάχαλο με τα self test».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του, «η κα Πελώνη εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αντιπολίτευση «λάσπης στον ανεμιστήρα» ανήμερα της Εθνικής Γιορτής, μόνο που ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή της ήταν αυτή που επέλεξε να ανακοινώσει μεσάνυχτα παραμονή της 25ης Μαρτίου με fast track διαδικασίες τον διαγωνισμό των self tests. Με καθυστέρηση ενός έτους ξαφνικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μεσάνυχτα θυμήθηκε ότι  ενδιαφέρεται για μαζικά τεστ και την επιδημιολογική εικόνα της διασποράς. Μέσα σε έξι μέρες η κυβέρνηση έχει αλλάξει τρεις φορές στάση για τη δήλωση των self test. Το απόλυτο μπάχαλο χωρίς κανένα σχέδιο και καμία οργάνωση. Πριν μία εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος έλεγε πως δεν θα δηλώνονται, μετά ο κ. Πιερρακάκης ότι θα δηλώνονται προαιρετικά και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αδειάζοντας τους υπουργούς του.

Το μόνο που δεν αλλάζει, είναι πως η κυβέρνηση, αντί να συνταγογραφήσει τα μοριακά τεστ για να είναι δωρεάν για τους πολίτες, ετοιμάζεται να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για self test μειωμένης αξιοπιστίας, δηλαδή για ατομική ευθύνη των πολιτών και στη διάγνωση! Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την Επιτροπή, θα άκουγε τις εισηγήσεις της εδώ και έναν χρόνο για συνταγογράφηση των τεστ. Τα ερωτήματα λοιπόν δεν αφορούσαν την Επιτροπή των επιστημόνων, αλλά τον κ. Μητσοτάκη, και παραμένουν. Περιμένουμε από την κα Πελώνη να πάψει να αγνοεί:

  • τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας)
  • την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ
  •  ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά
  • ότι τα self test, εάν δεν διασφαλιστεί πως θα δηλώνονται τα αποτελέσματά τους, δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων
  • ότι οι πολίτες με τα «δωρεάν self test» δεν θα γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός, μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για test για επιβεβαίωση του κρούσματος.
  •  ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι προφανές ότι τα self test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας. Μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, που επιμένει να αρνείται η κυβέρνηση. Τέλος, περιμένουμε να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση με τη Siemens, ή θα βρει προσχήματα να μην προχωρήσει γιατί πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη».

ΝΔ: Κατάντημα η διασπορά fake news

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο θλίψη προκαλεί πλέον. Έφτασε εχθές να κατασκευάσει και να διασπείρει fake news περί δήθεν φωτογραφικού διαγωνισμού για τα home tests. Μετά τη σημερινή διάψευση και αυτογελοιοποίησή τους, έσπευσαν να εργαλειοποιήσουν τη δημόσια τοποθέτηση ειδικευόμενης ιατρού, μιλώντας για δήθεν πρόωρα εξιτήρια, αφήγημα το οποίο διαψεύστηκε την ίδια στιγμή, στην ίδια εκπομπή από τον καθηγητή πνευμονολογίας κ. Βασιλακόπουλο.

Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον ξεκάθαρη: όσο πιο μεγάλο το ψέμα, τόσο πιο έντονα το αναπαράγουν. Ο στόχος σαφής: να εμφανιστεί η προφανής διάψευση ως υπαναχώρηση κατόπιν «πίεσης». Δυστυχώς για αυτούς, οι μόνοι που πιέζονται όσο αρνούνται να τα βρουν με την πραγματικότητα είναι οι ίδιοι. Η περίοδος 2012-2015 έχει παρέλθει χωρίς επιστροφή. Η χθεσινή εικόνα εθνικής ανάτασης, ενότητας και ομοψυχίας, σε συνδυασμό με την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, που πλησιάζει, οδηγεί δυστυχώς τον ΣΥΡΙΖΑ σε κινήσεις πανικού και απόγνωσης. Η μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτεται από την ελληνική κοινωνία.»

Κορονοϊός - νοσοκομείο - εντατική

ΚΙΝΑΛ: στήνονται διαγωνισμοί, για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα

Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του, αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση προχωρεί σε διαγωνισμό-πρόκληση, θέτοντας προθεσμία μόνο 72 ωρών (!!) για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ (self tests). Προθεσμία αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα. Ιδιαίτερα όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα-και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις -για το πώς και που- αυτά θα γίνονται.  Όταν μάλιστα η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά στην σκιά της πανδημίας στήνονται διαγωνισμοί, για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα». 

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρει « Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία. Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην “ατομική του ευθύνη”. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».


Ηλιόπουλος: εγκληματικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωση του υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ακόμα και την περίθαλψη σε ζήτημα “ατομικής ευθύνης”. Μπροστά στην κατάρρευση των νοσοκομείων προχωράει σε επιθετικά εξιτήρια για να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ. Όπως δημόσια καταγγέλθηκε στο Open ασθενείς στο “Σωτηρία” παίρνουν βιαστικά εξιτήρια με οξυγόνο για το σπίτι τους, λόγω της ανυπαρξίας κλινών.  Αντί για επίταξη ιδιωτικών κλινικών η κυβέρνηση επιλέγει να προασπίζεται τα συμφέροντα των κλινικαρχών και επιμένει στο δόγμα Γεραπετρίτη ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες”. Η μόνη ανάγκη που αναγνωρίζει η κυβέρνηση είναι η διενέργεια αδιαφανών διαγωνισμών όπως αυτός για τα self test. Η κοινωνία βλέπει καθαρά πια τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που αντί για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής επιλέγει να κάνει τη πανδημία ευκαιρία κερδοσκοπίας.

ΝΔ: συγκεντρώσεις ενάντια στην κοινωνία

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, κάνει λόγο για «συνεχιζόμενες προσκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεντρώσεις» και αναφέρει «Ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη συνηθισμένη πρακτική του. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσκαλούσε πάλι για σήμερα τον κόσμο σε μια ακόμα συγκέντρωση. Στο ΣΥΡΙΖΑ το πρωί κάνουν συγκεντρώσεις και το βράδυ κριτική για τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες. Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να δέχεται το ρίσκο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ