Πολιτική

10 Σεπτεμβρίου 2021 11:24 Τελευταία ενημέρωση : 10 Σεπτεμβρίου 2021 16:59

Χρήστος Στυλιανίδης: Ορκίστηκε ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Διάβασέ μου το...

Ορκίστηκαν ο Χρήστος Στυλιανίδης ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Ευάγγελος Τουρνάς ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο.

Χρήστος Στυλιανίδης: Ορκίστηκε ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας
-

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Χρήστος Στυλιανίδης ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Ευάγγελος Τουρνάς ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο.

«Σιδεροκέφαλοι! Καλή δύναμη!», ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευ. Τουρνά στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ανεξάρτητου υπουργείου, σημειώνοντας πως η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ χρόνο ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, τον πρώτο λόγο θα τον έχει το νεοσύστατο υπουργείο και έκανε λόγο για εξαιρετικό δίδυμο στην ηγεσία του.

Αναφερόμενος στον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είπε ότι τους συνδέει μακρά προσωπική σχέση και βαθιά εκτίμηση, ενώ μίλησε για την σπουδαία του δουλειά ως επίτροπος και στη δημιουργία του rescEU.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Νίκο Χαρδιαλιά σημειώνοντας ότι από τη νέα του θέση θα μπορεί να ενισχύσει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα επενδύσουμε για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

«Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη», είπε παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. «Μόλις με πήρατε τηλέφωνο για αυτή την τιμητική πρόταση ένιωσα ότι ήταν κάλεσμα του Ελληνισμού. Είναι πρόκληση. Η δουλειά είναι δύσκολη. Ένας φίλος μου μού είπε 'όπου έχει ναρκοπέδιο μπαίνεις μέσα'. Δεν θα μπορούσα να πω όχι», συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, οποίος υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησε την ιδέα του rescEU και βοήθησε με τη στάση του. «Για εμάς δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Χρειάζονται πράξεις. Θα μιλάμε λίγο. Θα προσπαθούμε να κάνουμε πολλά», συμπλήρωσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική τιμή και εμπιστοσύνη να μου αναθέσει την αποστολή της διαχείρισης του επιχειρησιακού βραχίονα. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη. Ήταν πανεθνικό χρέος μου να συστρατευτώ», είπε στη συνέχεια ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Στις 12:30 η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΊΔΗΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

Το βιογραφικό του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Έμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της. Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Είναι, δε, άπο τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Για την πλούσια δράση του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτηρίστηκε ως το «ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Εβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε, συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές οπως το Ιράκ (ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS), τη Μιανμάρ, την Κολομβία, και σε πολλές Αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, το Κογκό και το Σουδάν.

Σε αναγνώριση του έργου του ορίστηκε το Μάιο του 2021 Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων.

Από όλες τις θέσεις που κατείχε υπηρέτησε με θέρμη την Ευρωπαϊκή ιδέα και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως μιας παγκόσμιας δύναμης «ήπιας ισχύος».

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έλαβε σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη προσφορά του στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) της Γερμανίας καθώς και από το Γερμανικό κρατίδιο Baden-Wurttemberg.

Ανακηρύχθηκε, επίσης, “Global Champion for Education in Emergencies” από τη διεθνή οργάνωση Education Cannot Wait (ECW) και “Political Champion for Education in Emergencies” από το Malala Foundation. Για την ανθρωπιστική του δράση και τη συνεισφορά του στην συνύπαρξη και συμφιλίωση τιμήθηκε με το

«Βραβείο Ειρήνης και Συμφιλίωσης» της ιστορικής πόλης Γκερνίκα της Ισπανίας.

Πριν αναλάβει Επίτροπος, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014), ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν, επίσης μέχρι σήμερα Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universitat Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι - Καλόφωνου: “αντιδρά’ το σώμα της Ιωάννας, όσο πλησιάζει η δίκη

“Καλημέρα Ελλάδα”: πολύτεκνη αρνήτρια κορονοϊού και παιδίατρος μιλούν για τα εμβόλια (βίντεο)

US Open - Σάκκαρη: Δεν ήμουν ο εαυτός μου στο γήπεδο