Πολιτική

05 Οκτωβρίου 2021 13:45 Τελευταία ενημέρωση : 05 Οκτωβρίου 2021 20:28

Κορονοϊός – εμβόλιο: έρχονται νέες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους

Διάβασέ μου το...

Τα σενάρια για τις επικείμενες ανακοινώσεις, η "γραμμή Πλεύρη" και η πολιτική κόντρα για την διαχείριση της πανδημίας.

Κορονοϊός – εμβόλιο: έρχονται νέες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους
-

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Νέες ελευθερίες προς τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης όπου εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα τηρούνται μέτρα όπως η υποχρέωση να είναι καθήμενοι, αλλά και μέτρα πληρότητας. Ενώ δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test για καμία δραστηριότητα.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων ακόμα στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή για παράδειγμα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη 01:00 έως 06:00

Μεταξύ άλλων, μελετάται να υπάρχει μουσική στην εστίαση και να λειτουργούν τα αμιγή καταστήματα χωρίς περιορισμό.

Στόχος των νέων ελευθεριών είναι να αποτελέσουν κίνητρο για τους ανεμβολίαστους ώστε να εμβολιαστούν και να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας. Ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς καθημερινά χάνονται κατά μέσο ορό 30 άνθρωποι. Τον περασμένο μήνα έχασαν τη ζωή τους 1.085 ασθενείς με κορονο»ιό  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα ζητά απαντήσεις από την επιστημονική κοινότητα

Τι λέει ο Θάνος Πλεύρης

Μιλώντας στον Real FM, o Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε μεταξύ άλλων «Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή. Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει».

Ακόμη, ο κ. Πλευρής σημείωσε για τον ΕΟΔΥ, «δεν ζήτησα εγώ παραίτηση. Ο κύριος Αρκουμανέας παραιτήθηκε και αναλαμβάνει ο κύριος Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος είναι ένας Καθηγητής πολύ υψηλού επιπέδου στην Αμερική. Προφανέστατα η όλη διαχείριση της πανδημίας, οποία είναι μια επιτυχής διαχείριση από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης πιστώνεται και στον ΕΟΔΥ».

Κόντρα Τσίπρα - Μαξίμου για τα μέτρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας

«Με 15.000 νεκρούς, 300 κάθε βδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν έχει καμία ευθύνη», αναφέρει σε ανάρτηση του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό για την διαχείριση της πανδημίας.

Σε δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ως απάντηση για την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την πανδημία, αναφέρονται τα εξής «Είναι καλύτερο για τον κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη και να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία, παρά να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα. Η μικροπολιτική στόχευση της αλλαγής ατζέντας, με την πολιτική εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών από τον κορωνοϊό, είναι θλιβερή πολιτικά και ηθικά. Όσο για την επίκαιρη ερώτηση, ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας θα απαντηθεί όπως ορίζει η κοινοβουλευτική διαδικασία την άλλη εβδομάδα, την επόμενη Παρασκευή».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε «Η απανθρωπιά και ο κυνισμός του κ. Οικονόμου ξεπερνάει κάθε όριο. Κατανοεί την συζήτηση για την πανδημία ως προσπάθεια αλλαγής ατζέντας. Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι 300 απώλειες την εβδομάδα είναι από ότι φαίνεται ρουτίνα και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κοινωνία ανοχύρωτη καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας λεπτομέρεια. Η κυβέρνηση που έχει διαλύσει κάθε αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες και χρεώνει σε αυτούς την αποτυχία της. Προφανώς μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι τα πάντα είναι επικοινωνία νιώθει ότι δεν έχει να απαντήσει γιατί βρισκόμαστε σταθερά στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στο θέμα τόσο των απωλειών όσο και του εμβολιασμού. Στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κληθεί να απαντήσει μόνο για τις ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για αυτή την πρωτοφανή αθλιότητα του κυβερνητικού του εκπροσώπου».

Αντιδράσεις κομμάτων για την διαχείριση της πανδημίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε «ενώ τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη γονατίζουν απ’ τις αναστολές και την πίεση στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο τραγικό λάθος με πέρυσι. Ας μη μετρήσουμε άλλους νεκρούς. Ο Υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μας έδωσε μια γεύση των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα σχετικά με τα μέτρα κατά του covid -19. O διαχωρισμός ανεμβολίαστων- εμβολιασμένων σε πρώτο πλάνο για ακόμα μια φορά, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει σοβαρές λύσεις συνεχίζει να εμμένει στην κοινωνική πόλωση και να κατηγορεί τους πολίτες για ανευθυνότητα. Και όλα αυτά την ώρα που η βόρεια Ελλάδα κοκκινίζει και ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει ότι οι επερχόμενες παρελάσεις θα γίνουν κανονικά. Πραγματικά το οξύμωρο συνεχίζεται. Ενώ ανακοινώνονται «ελευθέριες» για τους εμβολιασμένους, οι οποίοι θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα σε κλειστούς χώρους μαζί με ανεμβολίαστους που απλά πρέπει να κάνουν τεστ». 

Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωση της, «Η αναθεωρημένη λίστα του αμερικανικού CDC εξακολουθεί να κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία 4, με την σύσταση ακόμα και στους πλήρως εμβολιασμένους, να μην επισκεφθούν την χώρα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε τα σκληρότερα μέτρα με αφορμή την πανδημία, είχε το εκτενέστερο καθολικό κλείσιμο και πρωτοφανείς απαγορεύσεις οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, παραμένει στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Μιλάμε για την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία, την ώρα μάλιστα που η ΝΔ διαπραγματεύεται αμυντική συμφωνία «αορίστου διάρκειας» με τις ΗΠΑ. Ετοιμάζεται δηλαδή να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία επ’ αόριστο σε μία χώρα που αποτρέπει τους πολίτες της ακόμα και να μας επισκεφθούν».

«Η διαχείριση της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα πηγαίνει διαρκώς από το κακό στο χειρότερο. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την ανόητη μορφή του αυταρχισμού που χτυπάει ακόμα περισσότερο τον εμβολιασμό, αντί να αγκαλιάσει μια πραγματικά προοδευτική και ανθρώπινη στρατηγική απέναντι στους ανεμβολίαστους. Ο αντί-αντιεμβολιασμός είναι ο χειρότερος εχθρός του εμβολιαστικού προγράμματος. Μόνο μέσα από την πειθώ και τον σεβασμό μπορεί η μεγάλη μερίδα των ανεμβολίαστων να πειστεί. Ωστόσο ναρκοθετείται κάθε τέτοια προσπάθεια, όταν με μπροστάρηδες τους κ. Πλεύρη και Γεωργιάδη (αν και δεν έχει σχετικό χαρτοφυλάκιο) υιοθετείται η εκβιαστική λογική ώστε τελικά να αυξάνεται το διχαστικό κλίμα και να προωθείται ο κοινωνικός αυτοματισμός», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ25.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Αρνιακός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες (βίντεο)

Μπαλάσκας στον ΑΝΤ1: Το 30% των αστυνομικών φυλάει επισήμους (βίντεο)

Facebook: Το μεγαλύτερο “μπλακ άουτ” στα χρονικά έφερε διεθνή κατακραυγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ