Πολιτική

27 Μαΐου 2023 11:20 Τελευταία ενημέρωση : 27 Μαΐου 2023 14:58

Σαρμάς: Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη, πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την έπαρση της γαλανόλευκης βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν από το δεύτερο Υπουργικό Σμυβούλιο υπό την προεδρία του.

Σαρμάς: Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη, πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο (εικόνες)
-

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, μία ημέρα μετά από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης της οποία προϊσταται, παρέστη το πρωί του Σαββάτου στην έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τον κ. Σαρμά συνόδευε στην Ακρόπολη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ακρόπολη - Σαρμάς - Φλώρος

Ακρόπολη - Σαρμάς - Φλώρος

Ακρόπολη - Σαρμάς - Φλώρος

Ακρόπολη - Σαρμάς - Φλώρος

Ακρόπολη - Σαρμάς - Φλώρος

Ακρόπολη - Σαρμάς - Φλώρος

Για τις 12:30 του Σαββάτου ο κ. Σαρμάς υγκάλεσε το δεύτερο Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, το πρώτο μετά την ανάληψη των χαρτοφυλακίων των υπουργών, μετά τις τελετές παράδοσης - παραλαβής το απόγευμα της Παρασκευής.

Στην ολιγόλεπτη πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, δόθηκαν οδηγίες για τις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, με τον Ιωάννη Σαρμά να δίνει το γενικό στίγμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαρμάς ζήτησε από όλους τους Υπουργούς να μετρούν καλά κάθε κίνηση και απόφαση τους, ώστε αυτή να μην εκλαμβάνεται πως έχει συγκεκριμένα κομματικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εκληφθούν ως εύνοια προς συγκεκριμένο κόμμα.

Υπουργικό Συμβούλιο Υπηρεσιακής ΚυβέρνησηςΥπουργικό Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κυβέρνησης

Η εισαγωγική ομιλία του Ιωάννη Σαρμά στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μία κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εδώ, είναι, να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας και εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε, τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών.

Από κει και πέρα, άλλη μία πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό.

Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει, ότι έχετε εντοπίσει τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας.

Έχετε εντοπίσει, λοιπόν, τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει, να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους. Δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός. Χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου.

Τέτοιοι κίνδυνοι μάς απειλούν. Απειλούν, βέβαια, και τον προγραμματισμό αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού.

Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε, ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του.»

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές - Σκέρτσος: ο ΣΥΡΙΖΑ “φιμώνει” τα στελέχη του με σταλινικές πρακτικές, αλλά...

Φορολογικές δηλώσεις: Πιστώθηκε επιστροφή φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Επιβάτης άνοιξε έξοδο κινδύνου σε αεροπλάνο εν πτήσει - Η απίθανη δικαιολογία του (βίντεο)