Εύβοια

04 Αυγούστου 2021 01:45

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, καίγονται σπίτια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Πύρινη κόλαση στην Λίμνη. Έχουν εκκενωθεί χωριά και οικισμοί. Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα.

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, καίγονται σπίτια (εικόνες)
-

Μεγάλη είναι η καταστροφή που έχει σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας από τη μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης και είναι ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά, λόγω του καύσωνα, πήρε γρήγορα μεγάλες διατάσεις και κατεβαίνοντας προς την παραλία, άρχισε να απειλεί οικισμούς και χωριά. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο Lamiareport, οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, ενώ έχουν καεί σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι φλόγες μπήκαν μέσα στους παραλιακούς οικισμούς Χρόνια και Σηπιάδα, όπου ευτυχώς λίγη ώρα πριν είχαν εκκενωθεί, όπως και πολλά άλλα χωριά με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανού.

Αργά τη νύχτα, το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών λόγω της φωτιάς έδωσε το Συντονιστικό Οργανο που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας. 

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά (Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά), καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο. 

Συνολικά, λόγω της φωτιάς στην περιοχή, έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης (3/8) οκτώ χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε σε ξενοδοχεία. 

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου. 

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Φωτιά - Λίμνη - Εύβοια

Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία. 

«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Αννας, Αργύρης Λιάσκος.

Επίσης, από νωρίς το απόγευμα άρχισε -σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιοχές- η διάνοιξη αντιπυρετικών ζωνών όπως επίσης και δημιουργία προσβάσεων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα. Παραμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην Πυροσβεστική στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, έχουν ήδη καταστραφεί περιουσίες και μεγάλη έκταση πευκοδάσους. Όλη τη νύχτα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη», είπε ακόμη ο κ. Σπανός

Καθώς η φωτιά έχει μεγάλη ανάπτυξη σε δασική έκταση, έχει ήδη ζητηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή, με εισήγηση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγ. Αννας και φυσικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, λίγο μετά τις 9 το βράδυ διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Στροφυλλιάς -Ροβιών από το 8ο χιλιόμετρο μέχρι το 23ο χιλιόμετρο, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τραγικά περίγραψε την κατάσταση ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Μιλάμε για ολοκαύτωμα στην περιοχή. Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ

Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς καίγεται ένα υπέροχο δάσος ενώ κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», είπε στην ιστοσελίδα evima.gr.

Πηγή: Lamiareport, evima.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Εγκλωβισμένοι πολίτες και καμένα σπίτια (εικόνες)

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για την υποβολή τους

Κορονοϊός: 3428 νέα κρούσματα την Τρίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO