Πολιτική

13 Μαΐου 2019 17:50

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Text to Speech

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα. Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ είναι σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα καθώς το μεσημέρι σημειώθηκαν δύο υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά σε Οινούσσες και στις βόρειες ακτές της Χίου, ενώ είναι σε εξέλιξη η τουρκική στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων και αεροναυτικών μέσων, υπό τον τίτλο «Θαλασσόλυκος».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στις 15:55, ενώ 4 λεπτά αργότερα ακόμη ένα F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου.

Συνολικά, σήμερα 14 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, (12 F-16 και δύο F-4, τα οποία πετούσαν σε επτά σχηματισμούς), προέβησαν επίσης σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Έξι από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. 

Μεταξύ των παραβιάσεων ήταν και οι δύο υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Οινούσσες και Χίου. 

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ