Πολιτική

30 Μαΐου 2019 13:08

Επιστολή Καλογήρου στον Μητσοτάκη για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη

Διάβασέ μου το...

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της ΝΔ οι αλλαγές να γίνουν με συναίνεση.

Επιστολή Καλογήρου στον Μητσοτάκη για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη
-

Επιστολή στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σχετικά με τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, που προκαλεί νέα πολιτική αντιπαράθεση λίγο πριν τις πρόωρες εθνικές εκλογές. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Καλογήρου στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΝΔ "επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση".

Αναλυτικά η επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη: 

Την ίδια ώρα, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαψεύδουν δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

To θέμα της επιλογής της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου αποτελεί το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε χθες τη συνεδρίαση της με αυτό το θέμα , στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις πως δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Όμως υπήρξαν επιμέρους φωνές , εκ μέρους των 53, που έθεταν θέμα δεοντολογίας και πολιτικού κόστους.

Ο Νίκος Φίλης φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του και να ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία μόνο αν υπάρξει συναίνεση σε κάποια πρόσωπα εκ μέρους και της αντιπολίτευσης.  

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον Alpha ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στην ΝΔ για την στάση της σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, οκ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ή είναι ανεξάρτητη και άρα οι διαδικασίες απαρέγκλιτα πρέπει να υπηρετούνται  όπως ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία από όλους ή αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις». […] «Η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας υποδηλώνει μία ιδιοκτησιακή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Θέλουμε λοιπόν Δικαιοσύνη υποταγμένη ή ανεξάρτητη; Τα πράγματα είναι σαφή» . 

Η αντιπολίτευση εξ αρχής έθεσε θέμα συνταγματικής ηθικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ουσιαστικά προσπαθεί να πάρει ως λάφυρο τον έλεγχο της Δικαιοσύνης ενώ αποχωρεί από τη διακυβέρνηση. 

Η ΝΔ σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην στάση του και στα όσα δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του κινήματος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ότι δηλαδή είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η κυβέρνηση στον ορισμό του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων από το Κίνημα Αλλαγής τόνιζαν ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης τα βρει μαζί τους, θα είναι μια ακόμη ένδειξης συνεννόησης μεταξύ τους».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, «διαφωνεί σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση  μεταξύ των δύο κομμάτων. Γι’ αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς. Την πρότασή μας αρνήθηκαν όλα τα άλλα κόμματα που τώρα αξιοποιούν το ζήτημα για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά προεκλογικά τους παιχνίδια».

Θέση για το θέμα παίρνει και η Ένωση Εισαγγελέων η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαξιωτική για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια και τάσσεται υπέρ της πολιτικής συναίνεσης που όπως αναφέρει «θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία».

Η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου και ήδη ενάμιση μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας- πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες φορές- το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κινήσει τις διαδικασίες προεπιλογής των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου.

Συνταγματολόγοι θέτουν, επίσης, ενστάσεις για τη χρονική συγκυρία των αλλαγών στη Δικαιοσύνη που συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο.

Μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α. Δημητρόπουλος, τόνισε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής και λαϊκής πλειοψηφίας και τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση να παραιτηθεί και να μην προχωρήσει σε αλλαγές στην Δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ