Αθλητικά

28 Ιανουαρίου 2020 20:50

Κόμπι Μπράιαντ: Νέα στοιχεία για την μοιραία πτήση

Διάβασέ μου το...

Θρήνος και απορίες για τον χαμό του θρύλου του ΝΒΑ. Σε εξέλιξη δυο έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας. Διάσημοι αθλητές αποχαιρετούν τον φίλο τους.

Κόμπι Μπράιαντ: Νέα στοιχεία για την μοιραία πτήση
-

Νέα στοιχεία για τη μοιραία πτήση αποκαλύπτουν οι εμπειρογνώμονες που μελετούν τα αίτια της τραγωδίας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ξεχωριστές έρευνες.

Ο διευθυντής του Προγράμματος Ασφάλειας Αεροπλοΐας και Πτήσεων των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι πιθανότατα ευθύνονται περισσότεροι του ενός παράγοντες για την πτώση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Κόμπι Μπράιαντ, την 13χρονη κόρη του και τους άλλους επτά επιβαίνοντες. Υπενθυμίζει μάλιστα με νόημα ότι υπό συνθήκες χαμηλής νέφωσης ή ομίχλης, οι πιλότοι παθαίνουν βέρτιγκο, καθώς αποπροσανατολίζονται εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επισημαίνει, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται τα όργανα που δίνουν έναν τεχνητό ορίζοντα. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν απαιτείται και δεν έφερε μαύρο κουτί και τα συντρίμια του απλώθηκαν σε ακτίνα 150 μέτρων. 

 Εξάλλου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ που συμμετέχει στις έρευνες απεκάλυψε ότι ο Πύργος Ελέγχου καθυστέρησε 12 λεπτά για να δώσει την άδεια στον έμπειρο πιλότο να πετάξει με οπτική αναγνώριση VFR, αναγκάζοντάς τον για το διάστημα αυτό να κάνει κύκλους. Ένας κάτοικος της περιοχής κατέγραψε έναν από τους κύκλους του μοιραίου Σικόρσκι.

Ο πιλότος κατόπιν ζήτησε λόγω της χαμηλής ορατότητας να τον παρακολουθούν από το ραντάρ για να αποτραπεί ενδεχόμενη σύγκρουση. Τού απάντησαν ότι πετά πολύ χαμηλά και δεν τον βλέπουν στο ραντάρ. Λεπτά αργότερα ο πιλότος ανέβηκε σε μεγαλύτερο ύψος και ακολούθησε μια αριστερή καθοδική στροφή, μέχρι που το ραντάρ τον έχασε ξανά κοντά στον τόπο της τραγωδίας. Οι δυο ανεξάρτητες έρευνες θα χρειασθούν πάντως μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν και να καταλήξουν σε αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.