Καιρός

29 Ιουνίου 2019 17:24

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ανοιξιάτικη θα είναι η Κυριακή, που θα δώσει μια ανάσα δροσιάς.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Περισσότερο ανοιξιάτικος και λιγότερο καλοκαιρινός τελικά, φεύγει ο Ιούνιος που με τις αυριανές του πάντως λιακάδες, προλειαίνει το έδαφος για την είσοδο του Ιουλίου, με περισσότερη ζέστη και καλοκαιρινή διάθεση. Ετοιμαστείτε για ποτίσματα....

Για αύριο Κυριακή, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα ανατολικά και βόρεια μέχρι το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως  31 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 33 και στα νησιά από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολικούς ανέμους θα έχουμε στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ που το απόγευμα θα γυρίσουν σε βοριάδες με την ίδια ένταση και βοριάδες στα ανατολικά 5 με 7, στο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ.    

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 30/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου,  συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις πρώιμες (με 5-7 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3-5 σταυρούς) καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετράνυχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως, για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης, σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και η άμεση καταπολέμηση με τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα πριν τα ακάρεα αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς. Το περιφερειακό Κέντρο συνιστά ο ψεκασμός να γίνεται μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα ανά φύλλο) και όχι προληπτικά, με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό