Καιρός

15 Νοεμβρίου 2019 17:35

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Βελτιωμένος, αλλά φθινοπωρινός ο καιρός το Σαββατοκύριακο. Σε ποιες περιοχές θα βρέξει. Το μάζεμα της ελιάς και οι οδηγίες για τους αγρότες.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά τα απρόβλεπτα καμώματα της "Βικτώριας", βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αυτό το Σαββατοκύριακο, κατάλληλος για το μάζεμα της ελιάς, εφόσον έχουν ψωμώσει και για άλλες φθινοπωρινές εργασίες.

Πιο αναλυτικά για το Σάββατο, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό με αραιές νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά και το Ιόνιο με σποραδικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 9 έως 23 και νοτιότερα από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νοτιάδες στο Ιόνιο 3 με 5, στο Ιόνιο τοπικά 6 και το βράδυ 7 μποφόρ και βορείους, βορειοανατολικούς ανέμους 3 με 4 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές:

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 16/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, εκδόθηκε το δελτίο, εξέδωσε δελτίο προληπτικά μέτρα μετά τη φύτευση, αναφέροντας τα εξής:
1. Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση. Αποφεύγονται η διαβροχή του κορμού, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη φυτόφθορα, καθώς και η μεταφορά μολύσματος εδαφογενών μυκήτων.
2. Τα νεαρά δένδρα, κατά τα πρώτα χρόνια από τη φύτευσή τους, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, αλλιώς θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Επίσης, με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μειώνεται η υγρασία τόσο στη βάση του κορμού, όσο και στην κόμη των δένδρων, ενώ πολλά ζιζάνια είναι και φορείς της αδρομύκωσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ζιζανιοκτόνων στα νεαρά δενδρύλλια.
3. Για τον περιορισμό των ασθενειών λαιμού και ριζικού συστήματος απαιτούνται επίσης:

  • Αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.
  • Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις, περιορίζοντας τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα στα απολύτως αναγκαία.
  • Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους με τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.
  • Επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Τέλος, με σωστό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ