Καιρός

27 Μαΐου 2020 17:22

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Φθινοπωρινές θα είναι οι συνθήκες στις περισσότερες περιοχές. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Για την Πέμπτη προβλέπονται τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, κυρίως δε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα παρά την μικρή άνοδο που θα σημειώσει ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί, εντάσεως μέχρι 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 28/5/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων,  ενημερώνει τους καλλιεργητές για την ύπαρξη Περονόσπορου στο αμπέλι.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες επιτάχυναν την ανάπτυξη της βλάστησης του αμπελιού. Σε αρκετές περιοχές ( Λευκάδα-Πρέβεζα) βρισκόμαστε πολύ κοντά στο στάδιο της άνθησης. Οι προσβολές σε αυτό το στάδιο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικές για την παραγωγή.

Συνιστάται, σε όσες περιοχές η βλάστηση έχει φτάσει στο στάδιο μούρου, η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο κυρίως εκεί που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευπαθείς ποικιλίες και ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις.

Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης να προτιμώνται φάρμακα διεισδυτικά ή διασυστηματικά. Επίσης συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διάφορες κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ