Υγεία - Περιβάλλον

01 Οκτωβρίου 2020 11:05 Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτωβρίου 2020 14:00

Αρκουμανέας για γηροκομείο: Κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες

Διάβασέ μου το...

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού που διαγνώστηκαν σε γηροκομείο. Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς.

Αρκουμανέας για γηροκομείο: Κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες
-

Για πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στον Άγιο Παντελεήμονα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα 40, ενώ σημείωσε ότι, από τους πρώτους ελέγχους στους νοσηλευτές, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι νοσούσαν εδώ και δύο εβδομάδες.

γηροκομείο

Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η μεταφορά των ηλικιωμένων ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς για covid-19  «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο». Οι 18 μεταφέρονται μέχρι το μεσημέρι, ενώ οι υπόλοιποι 18 μέσα στην ημέρα. Οι τέσσερις υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι του γηροκομείου.

Συνολικά στο γηροκομείο φιλοξενούνται 85 ηλικιωμένοι και εργάζονται 13 άτομα.

γηροκομείο

Από νωρίς το πρωί συνεργεία του δήμου Αθηναίων πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα.

Γηροκομείο - ΑΤΤΙΚΗ - Άγιος Παντελεήμονας - ηλικιωμένοι - κρούσματα

Ξανθός: Κανένα σχέδιο πρόληψης για γηροκομεία

« Η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο ‘πυροσβεστικά’», τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ< Ανδρέας Ξανθός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι κλπ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων, ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών.

Για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η συρροή περιστατικών covid-19 σε τέτοιες δομές πληθαίνει καθημερινά, με  χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες! 

Γηροκομείο - ΑΤΤΙΚΗ - Άγιος Παντελεήμονας - ηλικιωμένοι - κρούσματα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων ( ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής:

1.  Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing

2. Επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας

3. Στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.

Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί  να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά» και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ