Γενικά

10 Απριλίου 2018 13:45

Οι αντιδράσεις των επιστημόνων μετά τις διαρροές για το “όχι” του ΣτΕ στον ΕΦΚΑ

Text to Speech

Για "ιστορική δικαίωση" κάνουν λόγο επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι. Τι λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι αντιδράσεις των επιστημόνων μετά τις διαρροές για το “όχι” του ΣτΕ στον ΕΦΚΑ

"Θύελλα" αντιδράσεων και σχολίων προκάλεσε η διαρροή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομη η ένταξη σε αυτόν των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και η επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο, όπως είπε αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη ο ΕΦΚΑ θα αναπροσαρμοστεί.

Την ίδια ώρα επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς σχολιάζουν τις διαρροές, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό να κάνει λόγο για «ανάσταση» και «ιστορικοί δικαίωση» των Δικηγόρων. Ο κ. Βερβεσός, σε δηλώσεις του στονΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο Κατρούγκαλου.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δικαίωση «που μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ» και προσθέτει πως «πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης». Στο τέλος της ανακοίνωσης επισημαίνεται, πάντως, ότι «η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο». 

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδοσιάδης προσθέτει ότι «ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».

"Εφόσον αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, τότε μιλάμε για πλήρη δικαίωση των θέσεων του Ε.Ε.Α. και γενικότερα των ελεύθερων επαγγελματιών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει πως «αν όντως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε  παράνομη την ένταξη τους όπως και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τις υπέρογκες εισφορές που βαρύνουν όλους τους παραπάνω, τότε αποδεικνύεται περίτρανα η ορθότητα των απόψεων που είχαμε εκφράσει για τον νόμο Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντας τον από την πρώτη στιγμή ως ένα ακόμα «χαράτσι» και απόπειρα δήμευσης περιουσιών και σε καμία περίπτωση ως μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Όπως αναφέρει ο κ.  Χατζηθεοδοσίου, «ειδικά με το θέμα του ύψους των εισφορών ήταν ξεκάθαρο ότι πλήττονταν βάναυσα οι έντιμοι επιχειρηματίες και μοιραία οδηγούνταν είτε σε οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν, είτε εξωθούνταν σε παραβατικές συμπεριφορές προκειμένου να διατηρήσουν «ζωντανή» την επιχείρηση τους. Ουσιαστικά είχαν κάνει συνέταιρο τους το κράτος, καθώς σχεδόν το σύνολο του εισοδήματος τους έπρεπε να καταβληθεί σε εισφορές και φόρους.  Χρέος του υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης συνολικότερα, είναι η εκπόνηση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και όχι η εξαφάνιση κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO