Γενικά

04 Αυγούστου 2016 21:31

Μετά το ΕΚΑΣ κινδυνεύουν να χάσουν και την “Κατ' Οίκον Φροντίδα”

Text to Speech

Τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Μετά το ΕΚΑΣ κινδυνεύουν να χάσουν και την “Κατ' Οίκον Φροντίδα”

Διπλό πλήγμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι μετά την απώλεια του ΕΚΑΣ τώρα κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης στο πεδίο της υγείας τους, αυτό του  "κατ' οίκον Φροντίδα".

Αυτό αποκαλύπτει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ στις 1.8.2016, μόλις πέντε μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Υπ. Εργασίας σύμφωνα με την οποία χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ από 1.6.2016 θα λάβουν ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον τρέχοντα κιόλας μήνα.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει πως με βάση Υπουργική Απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων" μεταξύ άλλων είναι "το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ".

Με τις διατάξεις, όμως, του νέου Ασφαλιστικού, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, "τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στην χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ".

Κατά συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο "για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.216 ευρώ ή το οικογενειακό, το ποσό των 11.000 ευρώ, όπως προβλέπει η παραπάνω διάταξη".

Επίσης, στην εγκύκλιο του ΙΚΑ επισημαίνεται πως "οι παραπάνω οδηγίες έχουν εφαρμογή και για εκκρεμείς αιτήσεις ωφελούμενων που έχουν υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση του παρόντος. Για τους ωφελούμενους για τους οποίους έχουν εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις, θα γίνουν έλεγχοι κεντρικά από τη Δ/νσή μας και θα ενημερώσουμε τα αρμόδια Υποκαταστήματα και τους παρόχους".

Τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα "Κατ' οίκον Φροντίδα"

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του προγράμματος "Κατ΄οίκον Φροντίδα" πρέπει πληρούν σωρευτικά, εκτός από τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό, και τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ )

- Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

- Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

- Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

- Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

VIDEO