Οικονομική πολιτική

23 Ιανουαρίου 2018 13:10

Τα “καυτά” προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης

Text to Speech

Απρόσκοπτη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπει η 4η αξιολόγηση. "Δεν είναι έτσι" απαντά το υπουργειο Οικονομικών. Όλα τα "καυτά" προαπαιτούμενα.

Τα “καυτά” προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πήρε τα εύσημα από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, όμως, όπως σαφώς προκύπτει από βασικά παραδοτέα της 4ης αξιολόγησης, πρέπει να υπάρξει απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μάλιστα με οδυνηρούς ποσοτικούς στόχους.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ: 130.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΩΣ ΤΟ 2021

 • 2018: 10.000 πλειστηριασμοί
 • 2019: 40.000 πλειστηριασμοί
 • 2020: 40.000 πλειστηριασμοί
 • 2021: 40.000 πλειστηριασμοί

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης χωρίς να αναφέρεται στο ανακοινωθέν συγκεκριμένος αριθμός πλειστηριασμών. Σημειώνεται, επίσης, ότι στα επίσημα κείμενα της Συμφωνίας (SMoU & TMU) που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη –και τελική– αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος δεν αναφέρεται πουθενά αριθμός πλειστηριασμών.

"Τα κείμενα αυτά  μπορεί να τα διαβάσει οποιοσδήποτε, καθώς έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" αναφέρουν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. "Η Έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών για την 3η αξιολόγηση αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας" τονίζουν.

Όμως το έργο της κυβέρνησης δυσκολεύει και από τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που δεν είναι άλλα από φορολογικά, και συνταξιοδοτικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από την πρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ορισμένα από τα μέτρα που θα κυριαρχήσουν στην τέταρτη αξιολόγηση είναι η λήψη απόφασης για ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 τον ερχόμενο Μάιο, αποκρατικοποιήσεις υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πλήρης κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι και -αν χρειαστεί- αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά.

4Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

 • Αφορολόγητο: Μείωση από το 2019 αντί του 2020 εάν απαιτηθεί
 • ΕΝΦΙΑ: Νέες αντικειμενικές αξίες έως τον Μάιο
 • ΦΠΑ Νησιά: Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης Ιούνιο 2018
 • Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου: έως το καλοκαίρι 2018
 • Κόκκινα δάνεια: μεγαλύτερη προσπάθεια 2018-2019
 • Συντάξεις: Επανυπολογισμός έως τον Μάρτιο για να μειωθούν το 2019
 • ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο υπουργική απόφαση περικοπής το 2019
 • ΔΕΗ: Φεβρουάριο, ο νόμος πώληση μονάδων ΔEH. Μέτρα για είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών

Βρυξέλλες - συνεδρίαση - ECOFIN

Σε ότι αφορά τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα:

EUROGROUP: ΙΣΧΥΡΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

 • 2018: 3,7% του ΑΕΠ (στόχος 3,5% του ΑΕΠ)
 • Το υπερπλεόνασμα θα πάει για επιδόματα τέκνων
 • Ρυθμός ανάπτυξης 2017: 1,6% του ΑΕΠ (προηγ. Πρόβλεψη 2,1%)
 • Ρυθμός ανάπτυξης 2018-2019: 2,5% του ΑΕΠ
 • Ρυθμός ανάπτυξης 2020: 2,3% του ΑΕΠ
 • Ρυθμός ανάπτυξης 2021: 2,1% του ΑΕΠ

Από την έκθεση προκύπτει ότι έχουν υπολογιστεί έσοδα 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι από αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων από την πώληση του 67% του ΟΛΘ, του 5% του ΟΤΕ, την επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος». Συνολικά από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 έως και το 2060. Το επίσης θετικό είναι ότι δεν προβλέπεται νέα ανακεφαλαιοποίηση σε αυτή τη φάση.

Ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στα επόμενα βήματα και την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμώντας παράλληλα ότι από το Πάσχα θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τη φύση της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας την τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup, είναι ιδιαίτερα «ενθαρρυντική» για την Ελλάδα, διότι αναφέρεται στο λεγόμενο «Γαλλικό Μηχανισμό» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα συζητήσει τα μέτρα του χρέους ως προς τη ρήτρα ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη δόση, ύψους 6,7 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης εφαρμοστούν πλήρως, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να βγει «με αισιοδοξία» από το πρόγραμμα.

"Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση όλων σχεδόν των προαπαιτουμένων, και το Eurogroup έδωσε την εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να ελέγξουν όσα απομένουν να γίνουν, τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό δείχνει την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς" τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι  τα "δώρα" που φέρνει η Κυβέρνηση στους Έλληνες με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι: Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και ακριβοπληρωμένη και θολή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. "Όλα αυτά είναι ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης Κυβέρνησης" σχολιάζει ο κ. Πέτσας.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup να ανοίξει το δρόμο για τις τεχνικές συζητήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στην εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 1,211%, ενώ του πενταετούς στο 2,73%.  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρούσε στο 3,79%.

VIDEO