Γενικά

20 Δεκεμβρίου 2018 23:26

Σε χαμηλό 17 μηνών η τιμή του πετρελαίου

Text to Speech

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει κατά περίπου 35% από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε χαμηλό 17 μηνών η τιμή του πετρελαίου

Κάτω του ορίου των 46 δολαρίων ανά βαρέλι υποχώρησε απόψε η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

Οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ζήτησης για ενέργεια, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά πετρελαίου, έχουν δημιουργήσει ένα «τοξικό» κλίμα για τον «μαύρο χρυσό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI σημείωσαν απόψε πτώση κατά 2,29 δολάρια ή κατά 4,8% και τερμάτισαν στα 45,88 δολάρια ανά βαρέλι. Ταυτόχρονα, τα συμβόλαια Brent κατέγραψαν μείωση κατά 2,66 δολάρια ή κατά 4,65% και υποχώρησαν στα 54,58 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι ευρύτερες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία έχει οδηγήσει σε νέο sell-off το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αργού στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Ενδεικτικά, στην Ινδία κατεγράφη τον Νοέμβριο η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών, σε μία ακόμη ένδειξη των συρρικνωμένων επιπέδων ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου (WTI) έχει απωλέσει άνω του 35% της αξίας της, από τις αρχές του Οκτωβρίου, αγνοώντας ακόμη και την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και των 10 συνεργαζόμενων κρατών για την απόσυρση 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Βέβαια, η σχετική απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2019, με τις επιπτώσεις αυτής να αποτιμώνται από τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ τον προσεχή Απρίλιο.

VIDEO